H som i Henrikson & Husqvarna

I dag tar vi pulsen på Catharina Grünbaum, som tillsammans med Åke Lundqvist är författare till en bok om Alf Henrikson med titeln Vägen genom H.

 

Alf Henrikson (1905–1995) var författare, poet, översättare och tidningsman. Han var under en stor del av 1900-talet en ledande folkbildare och populärvetenskaplig författare med särskilt intresse för historia med kulturhistorisk inriktning samt dagsverspoet (under signaturen H) och översättare.

Hur minns du Alf Henrikson?

– Jag mötte honom personligen några gånger på Dagens Nyheter, då han underhöll med citat ur den svenska litteraturen och var allmänt älskvärd. Sista gången vi sågs var på en långlunch med mycket rödvin. Alf blev allt mer uppsluppen och spirituell och vi hade ett otroligt trivsamt samtal som fortsatte i taxin till Bromma. Ett par månader senare var han borta. Naturligtvis har jag andra bilder av Alf, från radio- och tv-program, där han milt och lättsamt talar om allt möjligt tänkbart ur historien.

 

H som i Henrikson & Husqvarna. Vad tänker du då på?

– H – då tänker jag framför allt på de många dagsverserna där han använde signaturen H.

 

Alf Henrikson var en folkbildare med stort F. Hur vill du beskriva hans roll som folkbildare?

– Alf H var humanist och demokrat och hyste inget bildningssnobberi. Kunskap, inte minst historisk sådan, var viktig, ansåg han, för att vi ska förstå den värld vi lever i. Han levererade också mycken kunskap, men alltid lättsamt. Det ska vara roligt att lära, även om ämnet är allvarligt. Han nådde en bred publik med böcker som Svensk historia, Antikens historier och ungdomsboken Vägen genom A och med teaterpjäser som Den ljusnande tid, Lax, Lax, lerbak och Bara tusen korta år i Huskvarna, som alla skildrar svensk historia. Han insåg också tidigt vilka möjligheter radio och tv gav och gjorde under många år en rad program med allt möjligt som är värt att veta.

 

Skulpturen Vägen genom A på Alf Henrikson, som finns på Esplanaden i Husqvarna. Texten är ett citat av Alf Henrikson: ”Retar du upp dig på ting som är små så är du väl inte större än så”.

Varför har ni gett ut boken?

– För att svara på frågan ”Varför finns det ingen levnadsteckning över Alf Henrikson?”. Och för att sprida intresset för en författare som har något att säga envar i dag såväl som tidigare.

Hur skulle du vilja sammanfatta bokens budskap med några korta rader?

– Alf Henrikson är en av 1900-talets mest lästa och älskade författare. Med boken får hans publik en samlad bild av hans mångsidighet, hans litterära metod och hans betydelse under nästan ett sekel som historiker, berättare, dramatiker, poet och folkbildare.

 

Kan boken bli en studiecirkel?

– Ja, varför inte? En bra idé. Man kan med dess hjälp välja olika aspekter och gå vidare med dem man finner mest intressanta och inte ta allt på en gång. Alf Henriksons verk finns ju också tillgängliga på bibliotek och antikvariskt, så det är lätt att fördjupa sig.

 

Alf Henrikson-sällskapet och förlaget EXPLICARE har gett ut boken Vägen genom H. Åke Lundqvist är medförfatttare.

Berätta om Alf Henriksons-sällskapet. Hur blir man medlem?

– Alf Henrikson-sällskapet bildades 1996, året efter Alf Henriksons bortgång. Sällskapets syfte är att sprida kunskap om Alf Henrikson och hans verk och att ge ut hans författarskap. Som medlem får man tidningen I Alf Henriksons sällskap två gånger om året, en årlig medlemsgåva (oftast en bok) samt inbjudan till föredrag och musikaliska evenemang. Varje år firas Alf H:s födelsedag den 9 juli med arrangemang i Huskvarna. Gå in på hemsidan alfhenrikson.se, rubriken Medlemskap.

 

Varje år firas Alf Henrikssons födelsedag 9 juli i Huskvarna. Hur blir det i år?

– Planerna är inte helt klara, men vad jag vet så ska det nya Alf Henrikson-rummet i det renoverade Kruthuset då vara vara färdigt för besökare. Själv kommer jag att vara på plats och tala om Vägen genom H, med särskild anknytning till Huskvarna. Som alltid uppvaktas statyn av Alf på Esplanaden där han får en blomsterbukett om halsen.

Vem vill du ge Dagens ros?

– Vem kan väl annat just nu än tänka på det uthålliga ukrainska folket och dess rakryggade president Zelensky. Men i Alf Henrikson-sammanhang vill jag ge en ros till operasångaren Hans Josefsson, som tar över som ordförande för 2022.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com