Ukraina måste räddas!

Eivor Karlsson.

Vi ser med förfäran hur ett fredligt land har utsatts för ett besinningslöst anfallskrig från en militär stormakt. Det här kriget kommer förmodligen att förändra världen, maktförhållanden och strukturer. Och den blodiga invasionen av Ukraina fortsätter. En av de värst drabbade städerna är Mariupol i de sydöstra delarna av landet. Mariupol har förstörts i en rysk attack, uppger ukrainska myndigheter.

 

En teater i Mariupol, där många civila ska ha sökt skydd, bombades. Satelitbilder visar att man hade skrivit BARN i stora bokstäver på marken för att bombflygen inte skulle bomba. Ett barnsjukhus och en BB-avdelning i andra delar av staden Mariupol bombades också. Hastigt grävda massgravar visade krigets grymma ansikte. Det humanitära läget i staden är katastrofalt. Lidandet för civilbefolkningen är ohyggligt.

Vid en annan räd i Ukraina dödades 56 pensionärer när en rysk stridsvagn öppnade eld mot ett ålderdomshem. Det rapporterade regionala myndigheter i Ukraina, som framhöll att attacken skedde med avsikt. Eller de förfärliga förhållandena för de instängda arbetarna vid Tjernobyls kärnkraftverk. Enligt Elin Jönsson, utrikesreporter för SVT, har Ryssland även bombat kolonner med flyktingar som försökt ta sig ut ur Mariupol.

 

Efter attacken mot en militärbas i västra Ukraina upprepade president Volodymyr Zelenskyj sin vädjan till Nato att stänga luftrummet över landet för att bland annat skydda vapenleveranserna till Ukraina.

Omvärlden, NATO, EU och hela västvärlden ser på men kan inget göra. Även påven Franciskus fördömer angreppen mot barnsjukhus och andra civila mål i Ukraina och kallar det för ”omänskliga handlingar”:

– I Guds namn ber jag: Stoppa denna massaker.

Men det har inte lyckats. Flera förhandlingsrundor har tidigare skett mellan ländernas regeringsrepresentanter, men förhandlingarna har skett på lägre nivå och inte mynnat ut i något fruktbart. Men samtidigt inger möten ett visst hopp. Bättre än helt tyst.

 

Tilltron till FN:s förmåga att skapa fred och säkerhet har länge utgjort en ryggrad för Sverige. Men efter att Putin startat sin krigsmaskin framstår FN som allt mer kraftlöst. Men Nato och USA agerar ändå klokt som avstår från att sända trupper eller upprätta flygförbudszon för att stoppa Vladimir Putins krigshandlingar. Detta kunde utlösa ett tredje värdskrig. Som alltid vid konflikter drabbas civilbefolkningen hårt. Men varför förmår inte västvärlden upprätta en luftkorridor för alla svältande, skadade och flyende människor? Svaret är att skulle väst flyga in med egna plan så är risken uppenbar för en direkt konfrontation med ryska stridskrafter och eskalering av hela konflikten.

Det har varit många nej från USA och Nato gentemot Ukraina. Nej till att skicka marktrupper. Nej till att skicka polska MIG-plan. Nej till att upprätta en flygförbudszon. Dessa nej beror på att rädslan för ett tredje världskrig är så påtaglig. Att undvika konfrontation med Ryssland måste vara högsta prioritet. Putin har till och med hotat med kärnvapen.

 

Men västvärlden och ett enigt EU har också sagt ja till vad man anser sig kunna göra. Ekonomiska sanktioner har införts mot Ryssland. Sanktioner som är starkare än några tidigare i världshistorien. Ryssland kommer nu inte ens åt merparten av sin valutareserv, då denna är deponerad i utländska banker och har spärrats av dessa.

EU dubblar också sitt vapenstöd till Ukraina, och USA beslutade nyligen att skicka vapen till ett värde av 7,5 miljarder kronor, däribland den fruktade Kamikaze-drönaren Switchblade. Även Sveriges regering har övergett gamla principer och skickar nu vapen till ett krigförande land. Den ryska invasionen förefaller dessutom ha kört fast. Det kommer nu rapporter om att den ukrainska sidan till och med börjar återerövra mark.

 

En alltmer desperat Putin kan öppna för en diplomatisk lösning på kriget. Men vad är i så fall möjligt att offra för freden? Den frågan ställer sig nog omvärlden. Hur skulle västvärlden reagera om Ukraina skulle tvingas acceptera förlusten av Krimhalvön i utbyte mot fred? Och då även häva de ekonomiska sanktionerna för Ryssland. Vad ska Putin förväntas få i utbyte mot fred och samtidigt rädda sitt ansikte? Vad är förhandlingsbart?

Frågan är också hur säkert kan Ukraina vara för entuella framtida attacker från Ryssland som försöker behålla sitt grepp om Östeuropa genom att kontrollera Ukraina. Ryssland vill att Ukraina och väst går med på att förhandla om Ukrainas framtid – men på ryska villkor. Men Putins anseende var helt förbrukat i samma sekund hans militär gick över gränsen till Ukraina.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com