Gyllene Uttern – Sveriges första vägkrog
Gyllene Uttern är ett hotell med restaurang söder om Gränna invid Vättern. Besökare hos Gyllene Uttern har en magnifik utsikt över Vättern och södra delen av Visingsö.
Det är en mötesplats för alla. Här kom Sveriges första vägkrog till och hotellet är Sveriges äldsta landsvägshotell.
Kaféstugan uppfördes under tidigt 1930-tal av ryttmästare Rolf Gyllensvaan (1891–1967). Han var innehavare av Västanå fideikommiss på vars marker anläggningen ligger.
Gyllensvaan hette ursprungligen von Otter, men enligt reglerna för fideikommiss bytte han efternamn till Gyllensvaan, när han tillträdde.
Året var 1930 då han byggde ett kafé i form av en kopia av Bollnässtugan på Skansen samt några övernattningsstugor.
Hotellet byggdes från början som en imiterad medeltidsborg och invigdes 1933.
Under 1937 byggdes hotellet om i riddarborgstil och samtidigt tillkom campingstugor i amerikansk stil. Inredningen går i samma stil; med riddar-utrustningar och medeltidsinspirerande takmålningar.
Under framför allt 1950- och 1960-talen var hotellet en populär plats för bröllop.
Gyllensvaans son Rolf von Otter drev rörelsen 1957–1969.
Hotellet har sedan haft ett antal olika ägare. I dag är Gyllene Uttern en del i kedjan Jula hotell som äger och driver hotellet.
Vi tar nu pulsen på hotellchef Caroline Ekberg med ett antal frågor.
Berätta om vem du är.
– Jag är 36 år och kommer från Stockholm. Jag har arbetat på Scandic Hotell i Stockholm och under en tid i Malmö i samma hotellkedja. Jag har också varit verksam hos Nordic Choice Hotels i Täby.
Varför köpte Jula Hotell Gyllene Uttern?
– Jula hotell söker hotell med karaktär. Och därför var valet av Gyllene Uttern enkelt. Hotellet är unikt och är en del av Sveriges historia, men också Grännas. Hotellet är exempelvis mycket känt i Stockholm. Det skulle vara intressant att veta hur många som gift sig i Gyllene Uttern. Det är många genom åren.
Vad erbjuder hotellet i dag?
– Vi har 51 rum. Vårt konferenshus tar upp till 250 deltagare. Och vi bjuder på Vätterutsikt. Det kostar inget extra. Vi tar emot event, bröllop och begravningar. Kaffestugan som kom till i början av 1930-talet är populär. Nu under sommaren har vi serverat ungefär 250 luncher varje dag och lika många middagar.
Är man kund eller gäst hos er?
– Man är gäst. Absolut.
Vilka framtida planer finns för verksamheten?
– Stora planer. Vi vill sätta in hotellet mer i ett sammanhang under rubriken ”Destination Gränna”. Det ska vara en naturlig del av en resa att besöka Gyllene Uttern, helst för att övernatta för att därigenom öka värdet på besöket och maximera antalet upplevelser, som hotellet och Vättern bjuder på. Vi arbetar nu för att stärka vårt varumärke i och med att Jula hotell är ny ägare. Relaxavdelningen är på G och ska ses som en utveckling av hotellets koncept.
Berätta något roligt minne från din tid på Gyllene Uttern.
– Jag har bara hunnit med sju veckor på hotellet. Det är en stor glädje att nu efter pandemin se hur många gamla gäster som kommer tillbaks.
Vad är det bästa med Gyllene Uttern?
– Atmosfären och att den är en del av Gränna.
Förr åt man ofta Vättern-rödding hos Gyllene Uttern, men den finns inte kvar längre på menyn. Varför?
– Det fiskas inte röding i Vättern som tidigare. Det beror på att det för några år sedan kom rapporter från Livsmedelsverket om ökade gifthalter i fisken.
Vilken är den mest populära rätten nu för tiden?
– Schnitzeln, som görs av lokala råvaror.
Från Gyllene Uttern har man en magnifik utsikt över Vättern. Vad är dina tankar om Vättern och framtiden?
– Det är en av Sveriges största sjöar och det är viktigt att den är ren och fin.
Vilken blir din devis för Gyllene Uttern?
– Du kommer för att stanna på Gyllene Uttern.