Folkbildare med fokus på fåglar

I dag tar vi pulsen på biskop Martin Modéus, som gett ut boken Bildrikt talat – en bok som handlar om fåglar och som kan bli en studiecirkel.

 

Biskop Martin Modéus.
(Foto: Zandra Erikshed)

Varför brinner du för att fotografera?

– Jag tycker om att uttrycka mig i bild, eftersom jag lever i en rätt textorienterad kultur. Det blir ett annat sätt att nalkas verkligheten, som avtäcker nya perspektiv. Och, kanske framför allt, gör det att jag ser, ”på riktigt”, mer än att låta allt fantastiskt som livet och skapelsen erbjuder passera i bakgrunden. På så sätt är fotograferandet ett sätt att också se spåren av Gud

 

Berätta om när du fick din första kamera?

– Jag sålde jultidningar, och ett pris, när man uppnått en viss summa, var bland annat en kamera. Jag valde en av märket Flocon, om jag inte minns fel. Jag har aldrig hört talas om det märket sedan dess, och ärligt talat nådde kvaliteten inte ens upp till betyget ”dåligt”. Men intresset var tänt.

 

En bild säger mer än tusen ord – eller?

– Ordspråket är slitet, men håller ändå. Men kanske kan man också säga att en bild ställer mer frågor än tusen ord. Om man bara tar sig besväret att stanna upp inför bilden så upptäcker åtminstone jag att bilden berättar minst lika mycket om mig som jag kan berätta om bilden.

 

Vilket är budskapet du vill få ut med din bok?

– Om människor kan upptäcka djupare dimensioner i livet och i naturen så skulle jag bli jätteglad. Boken har också samtalsfrågor som är till för att hjälpa den som vill vidga perspektiven som bilden ger. Och, förstås, jag vill ju gärna att bilden ska kunna hjälpa till i dialogen med människorna i Bibeln. Men på ett sådant sätt att nya tankeperspektiv ska kunna väckas, mer än att fastslå några i förväg bestämda.

 

Kan boken bli en studiecirkel?

– Absolut, det är ett av tänkta användningsområden. Om jag förstått det rätt så är redan sådana cirklar i gång.

Tjoho. Blåmes.

En utställning med dina bilder har visats i Göteborg. Hur gick det?

– Det var en ovanlig upplevelse, eftersom allt jag tidigare publicerat och offentliggjort har varit textbaserat. Det var en nyttig upplevelse för mig, och det gav mersmak på att arbeta med bildens perspektiv i kyrkan. Och det var väldigt roligt att höra många olika människor berätta vad de såg i bilderna.

Vilka platser står på tur för att visa dina bilder?

– Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm 2 maj–29 maj. Linköpings domkyrka 12 juni–31 augusti.

 

Bekymmer för småsaker. Ringduva.

På vilket sätt kan kameran ta plats i kyrkans verksamhet och vara en del i er folkbildningsverksamhet?

– Jag tror att fotograferande studiecirklar skulle kunna vara av stor betydelse för många. Man kan bestämma sig för ett tema inom den existentiella livssfären, gå ut i naturen och tolka temat, och sedan samtala om bilderna. Jag tror det tillför mycket om man också ställer bilderna bredvid klassiska bibelberättelser. Då får vi kunskap om det som faktiskt är grunden i vår kultur. Men vi får också mandat att göra egna tolkningar genom att ”leka” både med bilder och berättelser.

 

Vilka tre goda råd vill du ge den som vill gå ut i naturen och ta bilder med kameran som redskap?

– Gå ibland ensam, ibland tillsammans med andra. Gör det lekfullt och prestigelöst och tänk på att amatör betyder ungefär ”att göra det man älskar” – för dess egen skull. Låt det ta tid – vänta och se. En svan tar inte regi, så man får vänta in den. Det är en del av charmen, och det får oss att bottna i kärleken till skapelsen. Den kärleken är en viktig utgångspunkt för vårt miljöengagemang. Och för att ana Gud.

 

Vem vill du ge Dagens ros?

– Brutus Östling, den fantastiska fågelfotografen, vars böcker betytt mycket för mig.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com