AktuelltEkologiHälsaHuvudnyheterInrikesNyheter

Livsuniversitetet – där drömmar blir verklighet

– 1991 kom det en grupp indianer till Väddö. Det var framför allt kvinnor och barn. Jag blev väldigt gripen, både av dem och deras levnadssätt och filosofi.
Det säger livsinspiratören och eldsjälen Lena Kristina Tuulse om inspirationen till sitt livsprojekt Livsuniversitetet.

Lena Kristina Tuulse.

Lena Kristina Tuulse brukar säga ”Allt du skapar börjar med en dröm. Och vad du än skapar kan få vingar och bli till din verklighet. Ingenting är omöjligt”.

Det har varit hennes livsmotto som fått henne att förverkliga många av både sina egna och andras drömmar. Hon började redan som tonåring att skapa föreningar för Livsengagemang. Till exempel SSUH, Sveriges Studerande Ungdoms Helnykterhetsförbund, vilken hon engagerade sig i under gymnasietiden i Vänersborg, hennes uppväxtstad. Hennes utbildningar till psykolog och gymnastikdirektör samt studier i miljövård och pedagogik har förstärkt hennes olika intresseområden. Det stora intresset för personlig utveckling var fröet till att starta en kursgård på Väddö. Dit kom några av världens mest kända kursledare inom ämnesområdet och delade med sig av sin kunskap under olika workshops. Stora namn inom personlig utveckling som till exempel Binnie Dansby, Barbara Findeisen, Leonard Orr och Frank Lake har varit på Väddö och hållit kurser. Lena Kristina har också ingått i stjärncoachen Anthony Robbins Leadership Team.

På Väddö startade Lena Kristina förutom en kursgård också ett behandlingshem för missbruks-beteenden och psykiskt-emotionellt skadade människor. Detta finns fortfarande kvar, men nu i hennes dåvarande personals ägo. Så småningom kom kursgårdsverksamheten att flytta över från kursgården Fjällbo till Mälbygård, sedermera Livsuniversitetet. Från början var Livsuniversitetet tänkt att bli en ekoby, men på grund av olika omständigheter utvecklades det så småningom till att bli en mötesplats för personlig utveckling med miljöinriktning. Här berättar Lena Kristina om sitt livsprojekt.

Kulturladan har en scen, ljusrigg och stort rymligt utförande passande för en mängd olika aktiviteter, olika kulturarrangemang, bröllop, konserter, danstillställningar eller andra festligheter.

Berätta lite om dig själv och Livsuniversitetets historia.

– Jag har studerat miljövetenskap vid Göteborgs universitet och också jobbat som miljöreporter. Jag har därför ett gediget och förankrat intresse av att exponera naturen i upplevelseform. Jag tycker om att vara duktig, men på vuxenspråk heter det initiativrik och energisk – full av skaparkraft. Det är ju så att jag alltid har dragits till att vara en förmedlare av möjligheter när det gäller människors utveckling och kontakt med varandra på ett positivt och utvecklande sätt. Dessutom måste det finnas en harmoni mellan inre och yttre miljö. Därför har jag utvecklat olika sidor av mig själv och vad jag vill göra. Den största visionen har varit att skapa ett område – ett land som är en mötesplats för människor vad gäller både hälsa, miljö och kultur.

När startade du planerna för Livsuniversitetet?

– 1991 kom det en grupp indianer till Väddö. Det var framför allt kvinnor och barn. De sa sig vara indianer och levde som indianer även om det visade sig så småningom att de inte var ursprungsindianer. Men jag blev väldigt gripen, både av dem och deras levnadssätt och filosofi. Så jag kände att jag ville skapa ett område där man kunde leva som ursprungsindianer gör. Det ledde i sin tur till att jag köpte ett stort landområde på Väddö där vi skapade en vision för detta naturliga samhälle. Det var en framtidsvision. För att stödja detta gjorde vi en stor gala på Cirkus – en insamlingsgala helt enkelt. Det var en fantastiskt fin föreställning med Anders Linder, Monica och Karl Axel Dominique, Tommy Körberg med flera. Det var en otroligt rolig tillställning i samband med att jag fyllde 50 år. Detta medförde att vi 1994 kunde köpa Mälby gård på Väddö. Vi hade en stor invigning och tog över en fastighet som var väldigt nedgången. Det var raserade tak, vad gäller lada och uthus. Så småningom började vi att arrangera små event i indiantält och konserter i ladan. Sedan startade vi ungdomskurser. En hette Fri Sikt och varade i flera år. Vi fortsatte att renovera. Stallet blev ett hälsohus och 1999 var jag elev hos Tony Robbins (personlig utvecklingscoach). Jag var mycket i Los Angeles och gick alla hans kurser. Jag pratade med honom också om vårt projekt, han donerade 10 000 dollar för att renovera och byta tak på ladan. År 2000 var det en grupp ungdomar från Fri Sikt som hjälpte till med att måla och snickra. Vi har alltså hållit på i 20 år med att bygga och färdigställa det hela.

I Logihuset finns ett stort kök, ny toalett och dusch. Här finns totalt 16 sängplatser i flerbäddsrum.

Hur hänger personlig utveckling, hälsa och miljö ihop?

– Jag upplever att bristen på varande i en naturlig miljö är en del av begränsningen i vårt psyke. Det finns ett stort behov av att vara i naturen och att också känna till vår bakgrund och kultur. Vara kopplad till ett helhetssammanhang. Det här området har fantastiska naturområden med lämningar från stenålderskulturen, bland annat gravhögar. Det finns våtmarker och en rik fauna och flora. Utifrån det har vi gjort en inventering av markerna kring Mälby och gjort en skrift kring detta. Det senaste vi vill göra är en naturstig. Vi har fått ett bidrag från kommunen och Jordbruksverket och ska göra en upplevelseväg i den här miljön och fantastiska kulturlandskapet. Det ska även finnas aktiviteter för barn.

Vilka vänder ni er till?

– Vi vill vara en tvärkulturell organisation med en bredd av människor som kan ha många olika specialintressen. På ett område kanske vi gör ett naturhägn och låter människor med naturvårds- och jaktintresse delta. Vi vill också ha kurser för ungdomar, framför allt tycker jag att man ska satsa på ungdomar i samverkan med andra åldersgrupper. Även människor som kommer från andra länder med andra kulturer är välkomna då vi vill ha en levande community på Livsuniversitetet. Just nu har vi två flyktingfamiljer som bor på området. Andra med utländsk bakgrund är just på väg att flytta dit och är också intresserade av personlig utveckling och miljövård.

Vilken slags verksamhet har ni på Livsuniversitetet i dag?

– I dag är det ju coronatider så det står ju lite still, men det som var planerat var kurser i frigörande andning, tarmrening och hälsa. Också i mera avancerad upplevelseorienterad personlig utveckling genom andning i varmt vatten. För övrigt så har min dotter med flera andra hållit sina bröllopsfester i Kulturladan. Ett antal andra stora fester och konserter har gett upplevelserika stunder där och kommer så att göra även framöver.

Barnröster kommer att berätta om järnåldern och om de första bosättningarna.

Vad händer härnäst på Livsuniversitetet?

– Vi hade en samling på Valborg med iakttagande av alla coronarelaterade föreskrifter. Rensade naturområdet från kvistar och grenar som vi sedan brände i en liten eld. Vi har tio stycken får som vandrar på området och som just fått lamm, vilka vi ser till och jobbar med. Det som vi har som ett aktuellt stort projekt är den här naturstigen. Där ska vi göra ett antal informationstavlor om området och det som är värt att veta. Man kan säga att det är en berättelse om landskapet och hur det utvecklats av naturens krafter och människors bruk genom århundraden. Det ska bli cirka 10–12 informationstavlor som vi också ska göra digitala så att man kan lyssna på budskapet. Vi tänkte be barnen från skolan här i Älmsta vara med och läsa in dessa budskap. Det kommer alltså att vara barnröster som talar om järnåldern och de första bosättningarna där och så vidare.

Är det något du vill tillägga?

– Jag skulle vilja tillägga att det är viktigt att skapa tillsammans. Det är viktigt att få med sina nära och kära och få alla att ta del av det här. Det är också en del av personlig utveckling. Vi ska vara fria att bara vara, uttrycka oss och känna. Att vara nyfiken är ett sätt att våga gå in i det okända, liksom att vara passionerad för någonting. På det sättet är jag nog en indian själv. Jag tycker att man ska ha lite tipin (tält) och sånt där. Jag skulle också vilja tillägga att min man och livskamrat Toomas, som är arkitekt, är den som lett arbetet med renoveringen av Livsuniversitetets byggnader. Han har gjort ett fantastiskt arbete. Till sist vill jag säga att jag hoppas att det ska komma in fler människor som vill vara med och skapa och bygga här på Livsuniversitetet. Donera sin tid och även resurser för att vi ska kunna bygga det här underbara upplevelseområdet. Alla är varmt välkomna hit!


För mer information om Livsuniversitetet besök livsuniversitetet.se
Mail: info@livsuniversitetet.se

Jonatan Lundbäck

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com