Tomater skriker av törst

En forskargrupp från Tel Aviv University har upptäckt att en tomatplanta skriker när den är törstig och är tyst när den är nöjd. Forskarna har lyssnat på  både tobaks- och tomatplantor.

Skriken som tomatplantorna ger ifrån sig ligger på för hög frekvens för människor att kunna höras, men forskarna har nu med speciella mikrofoner spelat in ljuden från flera meters avstånd.

– Ett idylliskt fält med blommor och växter är egentligen en plats med en massa buller, säger Lilach Hadany, evolutionsbiolog vid Tel Aviv University, till SVT Nyheter.

Forskarna har använt ultraljudsmikrofoner för att lyssna på skadade, uttorkade och friska växter. De fann att en skadad och uttorkad planta ger ifrån sig 30 till 50 klickljud per timme, medans en frisk planta är helt tyst.

– Förmodligen kan växternas ljud höras av olika djur såsom möss, fladdermöss och insekter, säger Lilach Hadany till SVT Nyheter.

Studien innefattade ljud från tomat- och tobaksplantor, men man fann att även majs, vindruvor, vete och kaktusplantor ger ljud ifrån sig vid skada eller om de är uttorkade. Ljuden varierar, det kan till exempel bero på hur länge växten varit uttorkad, i så fall skapas ett undertryck i växtens kanalsystem som tar upp vatten från rötterna. Därmed bildas luftbubblor som i sin tur ger ifrån sig det klickande ljud, som nu har kunnat dokumenteras.

 

Anna Henriksson

Foto: Lewis Wilson (is.gd/nsKGzH)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com