Ny rapport väcker fråga om köttskatt
Foto: Lance Cheung / USDA
Ny rapport väcker fråga om köttskatt
MILJÖMAGASINET Nr 33 • 16 AUGUSTI 2019
Torsdagen den åttonde augusti presenterade FN:s
klimatforskningspanel, IPCC, rapporten ”Climate Change and Land”. Rapporten
redogör för forskningen kring hur markanvändning påverkar klimatet samt hur
klimatförändringarna i sin tur inverkar på människors levnadsförhållanden och
möjligheter att leva på vad jorden ger.
Ämnen som tas upp i rapporten är bland annat avskogning, ökenspridning,
hållbar markförvaltning, livsmedelssäkerhet och växthusgasflöden i
markekosystem. 25 procent av världens totala klimatgasutsläpp kommer enligt
IPCC från jordbruk, skogsbruk och annan markanvändning.
En stor del av den industriella livsmedelsproduktionen måste läggas om radikalt för att
de satta klimatmålen i Parisavtalet ska kunna nås, enligt IPCC-rapporten. I
denna konstateras också att livsmedelssektorn ensam står bakom cirka 75 procent
av världens totala avskogning och att köttkonsumtionen är en av de största
drivkrafterna för avskogning i dag.
I Sverige har
flera politiker, experter och miljöorganisationer redan kommenterat
IPCC-rapportens slutsatser. En av dessa är Naturskyddsföreningen. Föreningen
menar att rapporten tydliggör det som man redan tidigare kände till, det vill
säga att avskogningen drivs av ett ohållbart jord- och skogsbruk samt den
ökande efterfrågan på kött.
– I stora delar av världen innebär
köttproduktionen att marken används mycket ineffektivt och det medför dessutom
stora direkta klimatutsläpp, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna
Sandahl i en kommentar.
– Om det går att minska
köttkonsumtionen och därmed köttproduktionen kan stora markarealer frigöras som
i stället kan användas till återskogning eller återställande av våtmarker som
då kan binda kol och dessutom skydda biologisk mångfald.
Greenpeace kommenterar också rapporten. Organisationen menar
att Sverige borde skydda en femtedel av skogen och minska köttkonsumtionen med
90 procent till 2050.
– IPCC visar att Sverige har en
hemläxa att göra på hemma-plan. Sverige kan inte fortsätta avverka skog för att
tillverka klimatskadliga produkter. Skydd av skog säkrar mat- och
vattensäkerhet som biodrivmedel kan äventyra. Genom att skydda vår skog så skyddar
vi även den biologiska mångfalden, skriver Greenpeace.
I samband med att IPCC:s rapport
presenterades väcktes också förslaget om en köttskatt åter till liv. Till
exempel i Tyskland där partiet De gröna länge drivit förslaget om en skatt på
köttkonsumtion. I Sverige kommenterade klimat- och miljöminister Isabella Lövin
(MP) den nya rapporten i SVT:s Aktuellt, där hon bland annat utfrågades om en
eventuell köttskatt.
– Som miljöpartist tror vi att man
kan använda matmomsen för att gynna mer hållbara livsmedel som har mindre
klimatpåverkan. Just nu har vi inget förslag på en köttskatt, var hennes svar
till tv-tittarna.
Många stora internationella miljöorganisationer har kommenterat
IPCC-rapporten. Organisationen Climate Action Network skriver att rapporten
visar att vi måste hitta jordbruksmetoder som ligger i linje med naturen och gå
ifrån storskaligt industriellt jordbruk.
Ett annat klimatnätverk, Rainforest
Action Network, menar att det är lika viktigt att skydda tropiska skogar,
säkerställa mark för ursprungsbefolkningar och förändra vår industriella
livsmedelsproduktion som det är att minska produktionen av fossilt bränsle.
Detta, skriver nätverket, belyser den senaste IPCC-rapporten om markanvändning.
Liza Ahnland