Näthatarna synade – samma gamla antidemokrater

Gretas besked att hon ska segla till USA har fått nätet att fullständigt explodera av olika typer av hatiska, kränkande eller på andra sätt obehagliga inlägg. Faktiskt i sådan mängd att de låter sig kategoriseras i olika subgrupper. En personlig, och alls inte vetenskaplig, sådan kategorisering visar på fem typer av inlägg.
Niclas Malmberg.

Näthatarna synade – samma gamla antidemokrater

MILJÖMAGASINET Nr 32 • 9 AUGUSTI 2019

Gretas besked att hon ska segla till USA har fått nätet att fullständigt explodera av olika typer av hatiska, kränkande eller på andra sätt obehagliga inlägg. Faktiskt i sådan mängd att de låter sig kategoriseras i olika subgrupper. En personlig, och alls inte vetenskaplig, sådan kategorisering visar på fem typer av inlägg.

Den allra värsta typen utgörs av den hathöger som faktiskt önskar livet ur Greta, med inlägg av typen ”hoppas att båten sjunker”. Bakom de konton som skriver sådana saker tycks det finnas riktiga människor, ofta familjefäder i 40-50-årsåldern, och med egna barn. Och med en påtaglig gemensam nämnare i att de skriver på sidor med SD-kopplingar eller delar och skriver positivt om SD. Partiets omtalade nolltolerans gäller uppenbarligen inte nolltolerans mot hat och hot.

Nästa kategori utgörs av inlägg av typen ”själv sätter jag mig på flyget till Thailand” och ”kompenserar Greta genom att ta en extra vända med dieselbilen när jag hämtar pizzan”. Att manifestera ignorans för klimatfrågan tycks vara drivkraften, men bristen på logik och konsekvent hållning är påtaglig då det i historiken också finns inlägg som häcklar Isabella Lövin och Gustav Fridolin för deras tidigare flygresor. Detta är för övrigt den enda av de fem kategorierna där det förefaller finnas en stor andel kvinnor.

Den största kategorin är, kanske något överraskande, inlägg som går ut på att kritisera Greta för att inte leva som hon lär. ”Och hur mycket utsläpp blev det av att tillverka den båten?” ”Och sin egen latrin kommer hon förstås att dumpa i havet”. ”Varför går båten från England, hur ska hon då ta sig dit?” Att rättfärdiga det egna beteendet genom att försöka hävda att alla är lika goda kålsupare, hur man än beter sig, är en drivkraft. En gemensam nämnare här är inte ett förment miljöintresse, utan i stället kopplingar till Timbrohögern.

En mindre grupp är de som i stället låtsas bry sig väldigt mycket om ”stackars Greta”. Det handlar om huruvida hon kommer hinna tillbaka innan skolan börjar, och om hur fruktansvärda hennes föräldrar är som inte stoppar henne från veckor av lidande på Atlanten. Kunskap om faktiska förhållanden saknas således. Här finns en minoritet misstänkta troll-konton, det vill säga konton där historiken enbart uppvisar kommentarer kring delningar av andra inlägg eller artiklar, men inte något av ett privatliv eller socialt umgänge. Men majoriteten tycks vara människor av kött och blod.

Den sista kategorin handlar om att misstänkliggöra Greta för att bluffa. ”När de stängt av kamerorna kommer hon att sätta sig på ett privatflyg till USA, så att ingen ser att hon egentligen flyger”. Här misstänker jag att det finns många troll-konton. Men det är enbart historiken som väcker sådana misstankar, språket är påtagligt mycket bättre än de flesta inlägg i övriga kategorier.

Den fantastiska möjlighet som internet gav alla att komma till tals och sprida sina åsikter var också en möjlighet att se vilka typer av åsikter som finns i samhället. Med undantag av de rena troll-kontona är den typ av hatiska inlägg vi nu kväljs över knappast nya fenomen, utan åsikter som förr muttrats med näven i byxfickan. Och ja, demokrati är fortfarande det minst dåliga statsskick som uppfunnits, även om man kan misstänka att just avskaffandet av demokratin och yttrandefriheten är något som också förenar många av Greta-hatarna därute.

Niclas Malmberg

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com