AktivismDirektHuvudnyheterInrikesNyheter

Kör din grej och känn stolthet! – en intervju med Elin, 22

En stor del av Miljömagasinets läsare är 60+. Vi är naturligtvis glada att vi har så många livserfarna och engagerade personer som vill läsa vår tidning, men vi vill gärna locka till oss fler yngre läsare.

Därför tänker vi börja med att ha återkommande intervjuer och personporträtt av lite yngre klimatkämpar. Först ut på detta tema är Elin Jonasson. Hon utvecklade sitt miljöintresse samtidigt som miljö- och klimatorganisationen Fridays For Future skapades. Här berättar hon om vad Greta Thunberg betytt för henne samt om sina tankar om framtiden och klimatkampen.

Kan du berätta lite om dig själv?

– Jag heter Elin Jonasson, är 22 år och har precis pluggat klart mitt första år på kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation i Norrköping. Just nu är jag hemma i Värnamo för att jobba, ha sommarledigt och njuta av lugna stick- och virkstunder.

 

När väcktes ditt miljöintresse?

– Under sista året på gymnasiet läste jag en kurs i Energi- och miljökunskap och samtidigt blev Greta Thunberg allt mer uppmärksammad i media. Det var verkligen rätt tid och rätt plats som gjorde att jag blev ännu mer miljöintresserad vilket fick mig att vilja engagera mig och min omgivning mer.

 

Vad betyder organisationen Fridays For Future och miljöaktivisten Greta Thunberg för dig?

– Greta Thunberg var helt avgörande för mitt lokala miljöengagemang i Värnamo. Tack vare henne och min uppmuntrande lärare i kursen Energi- och miljökunskap blev jag inspirerad och tog steget och startade Fridays For Future i Värnamo. Tack vare att organisationen växte i min stad blev fler engagerade och personer som passerade våra klimatstrejker kom ofta med uppmuntrande hejarop.

 

Vad är ditt tips till andra unga som känner oro och vanmakt inför klimatförändringarna?

– Jag tipsar om att göra små personliga förändringar och ta hjälp av sin omgivning. Till exempel blev jag vegetarian när jag började gymnasiet. Det var relativt enkelt eftersom jag bara behövde planera vilken vegomiddag jag skulle äta, lunchen var redan planerad och serverad i skolan. Man får lov att börja hos sig själv och känna stolthet över det lilla man lyckas förändra.

 

Vad behövs för att vi ska kunna vända utvecklingen och få en dräglig framtid utan för stor klimatpåverkan?

– Jag tror på en slagkraftigare energi- och klimatpolitik. Beslut måste tas om vilken grön energiförsörjning vi ska utveckla och därefter agera handlingskraftigt så att vi i jobbar i linje med hållbarhetsmålen som finns. Jag tror även på att göra miljövänliga val mer tillgängliga för alla, till exempel skulle jag uppskatta billigare tågresor som alla har råd med och som får folk att vilja välja gröna resealternativ.

 

Hur ser du på framtiden och vad är ditt tips till Miljömagasinets läsare angående klimatkampen?

– Jag är kluven inför framtiden. Vissa dagar är jag mer bekymrad än andra och tänker att det antingen är pest eller kolera som vi kommer att hamna i, att ingen positiv utväg ur klimatkrisen finns. Och vissa dagar kan jag vila i att jag och personer i min omgivning gör bra och aktiva handlingar som är i linje med ett rationellt hållbarhetstänk. Jag kan tipsa om att bryta ner klimatoron och kampen i mindre delar, annars blir det väldigt lätt överväldigande och då tenderar allt att kännas omöjligt.

 

Finns det något du vill tillägga?

– Jag vill uppmuntra till att alla klimatengagemang spelar roll. Kör din grej oavsett om det är att laga vegomat eller handla second hand. Gör det du tycker om och fortsätt därifrån.

Jonatan Lundbäck

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com