KlimatNyheterPolitikUtrikes

Storbritannien utlyser klimatnödläge

Brittiska parlamentet har utlyst ett nödläge för miljö och klimat. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn lade fram motionen som antogs av underhuset den 2 maj.
Vi lever i en klimatkris, menar Labourledaren Jeremy Corbyn, som lade fram motionen.
Foto: Sophie Brown (is.gd/VW8g3U) / CC BY-SA 4.0 (is.gd/KO4vwc)

Storbritannien utlyser klimatnödläge

Brittiska parlamentet har utlyst ett nödläge för miljö och klimat. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn lade fram motionen som antogs av underhuset den 2 maj.

Antagandet skedde bara några timmar före det att regeringens klimatpolitiska råd, The Committee on Climate Change, presenterat målet att Storbritannien i likhet med övriga EU ska nå nettonollutsläpp till år 2050.

– I dag måste parlamentet deklarera ett miljö- och klimatnödläge. Vi har ingen tid att förlora. Vi lever i en klimatkris som kommer att eskalera till en farlig nivå utom kontroll om vi inte vidtar snabba och drastiska åtgärder nu, sade Labours partiledare under debatten i parlamentet.

Några dagar senare kom IPBES, FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, med rapporten som varnar för att en miljon växt- och djurarter riskerar utrotning.

Corbyn menar att Theresa Mays konservativa regering endast spenderat en bråkdel av den miljard som 2015 avsattes för att minska koldioxidutsläppen, förbättra luftkvaliteten och allmänhälsan i Storbritannien.

I den icke-bindande motionen uppmanas regeringen att förutom nettonollmålet implementera även kortsiktiga mål för förnybar energi och inom ett halvår lägga fram en plan för en cirkulär och avfallsfri ekonomi samt ett totalstopp för fracking (hydraulisk spräckning) i hela Storbritannien.

Såväl motionen som utlysningen har kallats en seger för  klimatkampen. Gräsrotsrörelsen och aktivistnätverket Extinction Rebellion utförde mellan den 15 och 22 april en rad aktioner och manifestationer över hela Storbritannien, mestadels i London, där flera av de mest trafikerade busslederna ockuperades. Den civila olydnaden ledde till att över 1000 personer arresterades för störande av den allmänna ordningen och ohörsamhet mot ordningsmakten. Ett av kraven var att den brittiska regeringen skulle utlysa klimatnödläge. På Extinction Rebellions hemsida står:

Tala klarspråk. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om. Agera nu. Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025. Stärk demokratin. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.”

Wales och Skottland, de länder som drabbas mest av frackingens konsekvenser, följde strax efter. Ett flertal städer har tidigare utlyst klimatnödläge  – schweiziska Basel antog en deklaration redan i februari – men dessa tre är först ut av länderna.

Skottlands försteminister och partiledare för Scottish National Party (SNP), Nicola Sturgeon, deklarerade i ett tal till partimedlemmar i Edinburgh att flera möten med klimatstrejkande elever påverkat henne i grunden:

– Jag utfäster ett offentligt löfte till de unga jag mött, och till hela deras generation. Om rådet är att vi ska gå längre eller snabbare så kommer vi att göra det. Skottland ska föregå med gott exempel.

I ett i Storbritannien mycket uppmärksammat tal i underhuset den 21 april underkände Greta Thunberg örikets sätt att hantera klimatkrisen. Ansedda tidningen The Guardian återgav talet i sin helhet, i vilket hon bland annat sade:

– Vi hade allt vi någonsin kunde önska och nu kanske vi inte har någonting. Nu har vi förmodligen inte ens en framtid längre. Eftersom den framtiden såldes för att en liten grupp människor skulle kunna tjäna ofattbara summor pengar.

Fastän den konservativa miljöministern Michael Gove inte ville ställa sig bakom Corbyns krav på att deklarera ett klimatnödläge höll han ändå med om att vi befinner oss i ett nödläge.

– Det förvånade mig att få höra en radikal reflektion från Michael Gove om hur vår ekonomiska modell är extraktiv, destruktiv och måste övergå i en cirkulär modell.

Och han höll med om att en skuldbaserad ekonomi inte är rätt mot unga människor, att den måste förändras, sade Extinction Rebellion-aktivisten Clare Farrell efter mötet med miljöministern.

Efter att ha träffat Corbyn,  Gove och May intervjuades Greta Thunberg av brittisk media.

– Det är ett bra första steg eftersom det skickar en tydlig signal om att vi befinner oss i en kris och att det måste vara vår första prioritet. Jag hoppas att de andra brittiska politiska partierna stödjer förslagen och att politiska partier i andra länder följer efter, sade Thunberg i The Guardian.

Rikard Rehnbergh

Bengt Ljunggren

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com