Skolstrejk för klimatet

Skolstrejkerna, inspirerade av Greta Thunberg, har spridit sig över världen. Fredagen den 15 mars var det klimatmanifestationer på över 2000 platser i 123 länder. Omkring 1,5 miljoner barn, ungdomar och vuxna deltog.
MM

Basinkomst, insikt och empati

Skolstrejkerna, inspirerade av Greta Thunberg, har spridit sig över världen. Fredagen den 15 mars var det klimatmanifestationer på över 2000 platser i 123 länder. Omkring 1,5 miljoner barn, ungdomar och vuxna deltog.

I Stockholm samlades privatpersoner och tusentals gymnasieelever för att få politiker och andra makthavare att ta itu med klimatfrågan på allvar.

Greta Thunbergs skolstrejk har sedan i höstas varit en omdiskuterad aktion som väckt många känslor. Ungdomar har länge varit trötta på politikernas tomma ord och löften om åtgärder för en bättre miljö. Men Greta har visat att det går att göra skillnad.

Redan på väg in mot city förstod man att det skulle bli en stor samling på Sergels torg. Väl på plats var det en mäktig känsla att se den enorma folkmassan. Sedan började alla röra sig i riktning mot riksdagshuset, och det blev ett långt ringlande tåg som repeterade slagord om klimatet.

På Mynttorget uppträdde artister och spelades musik. Det var så många som hade samlats att det var svårt att se Gretas tal från scenen, men hennes röst hördes via högtalare.

– Vi står inför en existentiell kris. Den största kris mänskligheten någonsin har stått inför.

– Vi är de unga. Vi har inte bidragit till den här krisen. Vi har bara fötts i den här världen. Den här krisen kommer vi att få leva med i hela våra liv, våra barn och barnbarn och alla framtida generationer. Vi kommer inte acceptera det, vi kommer inte att låta det hända. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer att fortsätta.”

Ropen skallade högt under dagen och nådde mycket längre än bara till Sveriges riksdag. Inom ett par år är det dags för gymnasieeleverna att välja parti och gå och rösta och till dess vill de nog se att fler politiker gör sig redo att göra betydligt mer än det som de hittills visat prov på.

Licia Lindblad

Stockholm

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com