LedareNyheterOpinion

PV en väckarklocka för MP

Bildandet av Partiet Vändpunkt (PV) av Carl Schlyter, andra tidigare miljöpartister och några forskare, bör vara en rejäl tankeställare för Miljöpartiet. Även om PV inte kallar sig ”grönt” så är det uppenbart att det sätter klimatfrågan i fokus, tillsammans med bland annat fördelningspolitisk rättvisa (skatter på förmögenheter, arv och fastigheter).

PV en väckarklocka för MP

Bildandet av Partiet Vändpunkt (PV) av Carl Schlyter, andra tidigare miljöpartister och några forskare, bör vara en rejäl tankeställare för Miljöpartiet. Även om PV inte kallar sig ”grönt” så är det uppenbart att det sätter klimatfrågan i fokus, tillsammans med bland annat fördelningspolitisk rättvisa (skatter på förmögenheter, arv och fastigheter).

Miljöpartiet har fått mycket kritik under de senaste åren. En del har varit befogad, en del inte. MP har varit förhållandevis framgångsrikt i regeringsställning med klimatlag, satsningar på förnybar energi, nya klimat- och miljöskatter och fördubbling av miljöbudgeten.

Samtidigt med det så har partiorganisationen blivit alltmer toppstyrd och utveckling av nya visionära förslag har börjat lysa med sin frånvaro. MP har börjat bli stelt och räddhågset.

Så förhoppningsvis kan PV bli en välbehövlig väckarklocka. För att få människor att rösta på ett grönt parti så måste man motivera dem med nytänkande och visioner. Att tro att en vinnande formel är att undvika förmodat kontroversiella förslag är en villfarelse. Man måste ge väljarna riktigt goda skäl att rösta på ett parti – och särskilt ett parti som bildades för att rädda världen.

Ett förslag som PV omfamnar med hull och hår är en skatt på koldioxid som helt återförs till folket, lika mycket pengar till alla, fattig som rik. Miljöpartiets kandidat i EU-valet Per Holmgren stödde nyligen idén i en utfrågning och partikollegan Niclas Malmberg (språkrörskandidat) skrev om förslaget i förra veckans Miljömagasinet. Nu behöver hela Miljöpartiet göra förslaget till sitt. Det är svårt att hitta någon annan åtgärd som bättre kan förena nödvändiga stora skattehöjningar på utsläpp av klimatgaser med ekonomisk rättvisa. Det är därför som Kanada inför det och det diskuteras också intensivt i USA.

En annan fråga – som MP nästan inte alls har någon politik för – är klimatproblemen med köttkonsumtionen. Det går inte att väja undan för de stora utsläpp av klimatgaser som produktion av kött ger upphov till. Det finns här flera åtgärder som går åt rätt håll som MP skulle kunna driva, till exempel en klimatskatt på rött kött som finansierar en sänkning av momsen på vegetabilier och frukt (något som för övrigt Fi föreslår).

Miljöpartiet ligger nu på drygt tre procent i opinionsmätningarna. Det låga stödet beror inte bara på regeringsmedverkan (som alltid frestar på ett litet parti) utan också på egna tillkortakommanden. Miljöpartiet behöver göra ett omtag, utveckla ny visionär politik inom flera områden och – våga lägga radikala förslag, i synnerhet i klimatfrågan.

 

Eivor Karlsson

Marica Lindblad

Stefan B Nilsson

(Opinionsredaktionen)

Bengt Ljunggren

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com