MiljöNyheterVetenskap

Nanoplast kan påverka foster

Nanoplastpartiklar kan störa utvecklingen under ett embryos tidigaste stadier, enligt en ny studie på kycklingar som publicerats i Environment International. Partiklarna kan klumpa sig runt stamcellerna varifrån vävnader och organ vanligtvis utvecklas. Dessa vävnadsdefekter är ”mycket allvarligare och mer utbredda än vad som tidigare rapporterats” enligt forskarna, som även fann hjärtproblem som inte tidigare visats vid djurstudier om mikroplast.

Försöken i laboratoriemiljö introducerade mängder av partiklar som inte normalt finns i kycklingembryon, men ger en förvarning om vilka problem plasten kan orsaka, säger Meiru Wang som är en av forskarna bakom studien.

– När man känner till hur det fungerar faller allt på plats. Vi tror att partiklarna fastnar på neurala kammarceller och leder till att dessa dör. Kammarcellerna är klibbiga, så nanopartiklarna kan fastna på dem och störa organ som behöver dessa celler för att utvecklas, säger Michael Richardson, handledare vid projektet.

– Jag gillar metaforen om att baka. Om man bakar bröd strör man mjöl på degen för att den inte ska klibba. Men i det här fallet leder det till att kammarcellernas migration hindras.

Jonatan Lundbäck

SOFIE BJÖRCK

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com