Polkagrisar lika med Gränna
Mitt emot Gyllene Uttern i Gränna ligger Cabbe polkagrisfabrik. Där sker tillverkning och försäljning av denna unika produkt, som numera är varumärkesskyddad av EU. Den 21 juni 2022 beslutade EU om detta och numera innebär det att äkta polkagrisar endast kan tillverkas i Gränna socken.
Polkagrisar är lika med Gränna, där de började tillverkas av Amalia Eriksson, som gjorde sina första polkagrisar 1859. Polkagrisar är uppkallade efter polkan. När männen på den tiden gick ut på dans så hade de med sig dessa karameller som de bjöd på. Och de dansade ofta polka, som var populärt. Därav kom namnet polka med i namnet.
Då var också grisen ett allmänt begrepp för sötsak. Därför kom ordet gris med i namnet, som blev: Polkagris.
En polkagris är en typ av hård karamellstång bestående av socker, ättika & pepparmintsolja. Den klassiska varianten av polkagris är i form av röd-vit. Året 1972 kom en variant med gul och blå färg som gav mersmak. I dag finns över 50 olika smaker.
Det finns många berättelser om ämnet polkagrisar. En är när bygdens riksdagsman Carl-Wilhelm Lothigius på sin tid tog med polkagrisar till alla riksdagsledamöter och delade ut, vilket lär ha varit en uppskattad gåva.
Jag passade på att prata med Magnus Heidenborn, som är ägare och drivande person bakom firman Cabbe Polkagrisfabrik. Här kommer frågorna och svaren om de av många älskade polkagrisarna.
Vem är du?
– Jag heter Magnus Heidenborn och är 50 år. Jag har sysslat med polkagristillverkning sedan mitten av 1980-talet och jag ser detta som mitt kall.
I övrigt umgås jag med familjen. Jag lyssnar även gärna på rockmusik och springer maratonlopp.
Berätta om firmans historik.
– Cabbe Polkagrisar öppnade upp mittemot Gyllene Uttern påsken 1972. Min far tog över firman 1980 och under 2000-talet har jag och mina systrar drivit firman.
Hur många polkagrisar säljer ni på ett år?
– Vi säljer cirka 100000 polkagrisstänger om året. Hälften av dessa säljs under högsäsongen.
Vilka är kunderna?
– Kunderna är folk i alla åldrar från alla länder. Mestadels svenska och tyska turister.
Berätta ett roligt minne från din tid som polkagristillverkare.
– År 1990 dygnade jag och en kompis och bakade polkagrisar 26 timmar i ett sträck. Det var väldigt roligt.
Vad är det viktiga att tänka på när man gör polkagrisar?
– Viktigast är nog att man är noga och tycker att det är roligt. Och att man tänker på att det är ett arv som man förvaltar.
Finns polkagrisarna om 100 år?
– Jadå, polkagrisen kommer alltid att finnas.
Vad betyder det att EU varumärkesskyddat polkagrisarna?
– EU:s ursprungsbeteckning SGB betyder mycket. Jag ser den även som en kvalitetsstämpel som höjer originaliteten för Polkagrisen.
Vilka framtida planer har du för verksamheten?
– Framtidsplanen är att driva företaget tills barnen tar över och kan driva det vidare tills deras barn tar över.
Vilken blir din devis för dina polkagrisar?
– En polkagris ska vara bakad i Gränna socken och innehålla lagom mycket pepparmyntsolja, vara hård till en början för att efter en stund få en viss seghet.
Har du någon dröm?
– Min dröm är att få springa New York City Marathon.
Vem ger du Dagens solros (Ukrainas nationalblomma)?
– Amalia Eriksson.