Krispartiernas öde kan avgöra valet

Eivor Karlsson.

Valet om drygt två och en halv månad verkar blir en rysare. De två krispartierna kan avgöra vem som styr Sverige efter den 11 september. Liberalerna och Miljöpartiet slåss för sin överlevnad. Den senaste tiden har Miljöpartiet haft låga siffror, medan Liberalerna haft en positiv trend med Johan Pehrson i spetsen. Just nu har Liberalerna ökat till 5 procent. Men för att ligga säkert över riksdagsspärren behöver de öka ytterligare något.

 

Socialdemokraternas uppgång i SCB sedan förra SCB-undersökningen i november är 4,2 procentenheter. Om dagens SCB vore ett valresultat kan Magdalena Andersson sitta kvar som statsminister. Men det förutsätter att hon lyckas få till ett samarbete där både Centerpartiet och Vänsterpartiet kan samsas. Något som kan bli problematiskt för borgerliga Centerpartiet. Från S har man däremot haft förhoppningen att V ska acceptera en lösare roll som någon form av samarbetsparti.

Det kan finnas flera orsaker till S uppgång. Miljöpartiets avhopp från regeringen i november har gjort det enklare för Magdalena Andersson att leda regeringen som hon vill. En annan förklaring är kriget i Ukraina. I kristider riktas fokus mot regeringen. Den har skött sig förhållandevis bra med hjälpinsatser till Ukraina. Och förtroendet för statsministern har stärkts.

 

Det kommer att bli en kort intensiv valrörelse där vissa frågor är särskilt viktiga för väljarna. Med stor sannolikhet kommer integrationspolitik och brottslighet hamna högt upp på väljarnas lista. Andra prioriterade områden är sjukvård och klimat.

Men även plånboksfrågorna hamnar högt upp i ett läge där köpkraften gröps ur på grund av stigande inflation och rekordhöga el- och bränslepriser. Alla drabbas – men på olika sätt och vissa drabbas hårdare än andra.

Men med drygt 80 dagar kvar till valet är det rysarjämnt mellan blocken. Men den faktor som förmodligen kommer avgöra valet är hur det går för Liberalerna och Miljöpartiet.

 

Skulle Liberalerna hålla sig kvar i riksdagen samtidigt som Miljöpartiet åker ur ökar M-ledaren Ulf Kristerssons möjligheter att bli statsminister. Åker båda ur, eller bara Liberalerna, stärker det Magdalena Anderssons chanser att bilda regerring.

Om den här mätningen, SVT Novus, vore valresultat så skulle Kristerssons regeringsalternativ få 179 mandat mot Anderssons 170. Men om Miljöpartiet räknas in på S-sidan skiljer det bara en knapp procentenhet och då till Anderssons fördel. SVT 30 juni.

– Det är ju mindre än en procent mellan blocken, vilket nästan gör det svårmätt att säga vem som är störst, sammanfattar Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Valet är ett helt öppet race. I senaste mätningen får Liberalerna 5 procent, och avståndet till Centernpartiets 5,4 procent krymper. Centerpartiet har under en längre tid tappat i stöd.

”Utan Miljöpartiet är vi körda efter valet.” Det skrev Daniel Suhonen, AB 25 juni. Och Suhonen fortsatte: : ”Socialdemokraterna borde inför valet förtydliga att det regeringsalternativ partiet företräder är ett mitten-vänster-alternativ på rödgrön grund. För att detta ska kunna förverkligas måste partiet hitta stabila samarbeten med MP, C och V. MP måste komma in, annars ser det kört ut.”

 

Men det finns fler faror som hotar en S-ledd regering. Nooshi Dadgostar, V, kräver att få sitta med i Magdalena Anderssons regering efter valet. Dadgostar hänvisar till det ”novemberavtal” Vänsterpartiet slöt med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför att Magdalena Andersson skulle väljas till statsminister i höstas.

Dadgostar: ”Där står det att hela regeringsunderlaget ska ges möjlighet att förhandla så att man ”når en helhet som alla parter kan acceptera”. Och det är en uppgörelse som Vänsterpartiet kommer luta sig hårt mot i regeringsbildningen, men som Centerpartiet inte står bakom. Men, säger Dadgostar: ”Det är så regeringar fungerar. Att olika partier går samman och kompromissar. Sedan kommer det vara valresultatet som visar hur styrkeförhållandena verkligen ser ut.”

Reportern i Expressenintervjun, 1 juli, frågade V-ledaren: ”Det som ytterst hotar är ju nyval eller en regering ledd av Ulf Kristersson. Är ni beredda att driva det så långt?” ”Då är det inte vi som orsakar det. Då är det kompromisslösheten i Centerpartiet som skulle driva fram något sådant.”

 

Och från högersidan mobiliseras det också. I flera sammanvägda mätningar den senaste tiden ger oss en bild av ett jämt lopp mellan blocken.

Det jämna läget mellan blocken gör det väldigt svårt att sia om det här valet. Vi ser ut att gå mot en komplicerad regeringsbildning – oavsett vem av statsministerkandidaterna som till sist får möjlighet att bilda regering.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com