Povel Ramel 100 år

Povel Ramel föddes för 100 år sedan. Året var 1922. I den här intervjun tar vi pulsen på Lotta Ramel, som berättar om sina minnen av sin pappa Povel, en av Sveriges mest folkkära artister.

Povel Ramel åstadkom en rik och mångsidig produktion av sånger, revyer och krogshower som framför allt kännetecknades av underfundiga låtar fyllda med kluriga och halsbrytande texter tillsammans med stor musikalisk lekfullhet.

Livet går inte i repris. Men det är viktigt att minnas. Hur minns du din pappa Povel?

– Jag minns honom som en av de roligaste och mest nyfikna person jag träffat. Och busig.

 

Vad var det som gjorde Povel så unik?

– Det var hans förmåga att se styrkor hos andra och vara lyhörd. Och hans fantasi.

 

Vilken av hans musiktexter är din favorit och varför?

– Måste nog svara två sånger. “Håll musiken i gång” och “Dom sista entusiasterna”. Båda har en vädjan om att hålla liv i musiken och i glädjen. Utan det blir det väldigt nattsvart. Vi behöver ju verkligen uppmuntran ovh glädje i dessa bistra tider. Det underbara med pappas texter är att de även är så intressanta att läsa. Hur nogrannt han snickrar texten och väver samman text och musik. Det är detaljarbete på högsta nivå.

 

Berätta om ditt bästa minne av din pappa.

– Jag har så enormt många härliga minnen av pappa, det går inte att välja ut ett. Hans och min resa till New York 1981 sticker ut.

 

Hur såg en vanlig vardag ut för Povel hemma på Lidingö?

– Oftast komponerade pappa på nätterna, så frukost intogs sällan före klockan 12.00. Sedan berodde det på om han var i skrivarperiod eller hade föreställning på kvällen. Om han var ledig ägnade han sig gärna åt matlagning. Han var en riktig gourmet.

 

På vilket sätt firas Povel Ramel 100 år runt omkring i landet?

– Det har varit tre stora konsertdagar i Stockholm, Göteborg och Malmö med Povel Ramel-tolkningar från 10.00 på morgonen till 22.00 på kvällen. Rameliana: 100 låtar framförda av 100 artister. Och frimärken har tagits fram. Snapsglas med pappas namnteckning inristad och tillhörande snapsvisehäfte. Det finns gin och akvavit att beställa på systemet med Povel-etikett. Båtkryssningar arrangeras.

SVT hyllade pappa i ett två timmar långt program av Kulturstudion 28/5. Ett tre timmar långt radioprogram på P2. SVT visar flera av hans filmer och serier. En staty signerad Lasse Åberg ska invigas inder 2022 utanför Cirkus i Stockholm.

Ett flertalet revyer och uppsättningar runt om i landet. Povels Naturbarn (jag, Mikael Ramel och Backa Hans Eriksson) spelar runt om i Sverige och i Finland. Jazzluncher. Listan är oändlig … sååå roligt.

 

Det finns en vandringsutställning om Povel på Lidingö. Hur länge pågår den? Vad kan man se där? Var äger den rum?

– Det är en mindre utställning som just nu visas på Lidingö Museum fram till 19 juni. Där visas kläder,prylar,noter, anteckningar affischer och foton. Lite allt möjligt.

 

Vilka andra platser kommer utställningen att visas på?

– Utställningen hoppas vi sk akomma till Skåne och andra platser, men ingenting är bestämt än.

 

Finns det någon bok om Povel som du kan rekommendera till en studiecirkel?

– Jag tycker man ska läsa pappas två memoarer. Han är bäst på att skriva om sig själv. Eller boken om pappa som Johanna Broman Åkesson skrivit. Hon har doktorerat i ämnet Povel Ramel.

 

Berätta om Povel Ramel-sällskapet. Hur blir man medlem och vad kostar det?

– För att bli medlem i Povel Ramel-sällskapet kan man gå in på povelramelsallskapet.se. Där finns all information. Vi är över 1000 medlemmar och har så kul. Vi anordnar kryssningar och event och ger ut vår medlemstidning Sverker.

 

Vad blir din devis för att sammanfatta Povels liv som artist?

– Jag citerar pappa: ”Lite fantasi gör guld av vanligt grus utan fantasi blir snuset alltid snus”.

 

Vem ger du dagens solros (Ukrainas nationalblomma)?

– Alla som sliter inom vård och omsorg.

 


 

Povel pryder frimärken

Det nya frimärksåret inleddes med en hyllning till den folkkäre musikern och komediikonen Povel Ramel som i år skulle ha fyllt 100 år. Fem frimärksmotiv lyfter fram några av de mest välkända produktionerna från hans liv.

Povel Ramel var en folkkär artist som underhållit generationer av svenskar med sin humor och musikaliska finess. Utöver att ha förgyllt vår vardag med skratt och musik har Ramel dedikerat sitt liv till att skapa dikter, konst, film och radio samt delat ut stipendier. Allt med medmänsklig humor, värme, elegans och smittande glädje.

– De fem färgglada frimärkena visar några välkända exempel från hans rika produktion. Vi hoppas att de färgsprakande frimärkena kommer att förstärka känslan på många glada hälsningar, säger Kristina Olofsdotter, chef PostNord Frimärken.

Frimärkena är designade av illustratören och grafiska formgivaren Carina Länk som bland annat jobbat tillsammans med bokförlaget Kultur & Natur och Vasamuseet. Totalt är det fem frimärksmotiv som säljs i häften om tio.

 


 

Fakta: Frimärken Povel Ramel 100 år
Häfte: 10 frimärken, 5 motiv, inrikes brev.
Design: Carina Länk
Illustration: Povel Ramel och Carina Länk

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com