AktuelltHuvudnyheterLedareOpinionPolitikUtrikes

Risk för antidemokratisk smittspridning

Eivor Karlsson

Många oroliga frågor har ställs efter det som inträffade i USA den 6 januari. Vad kommer att hända efter detta? Vad gör den oberäknelige Trump den tid han har kvar?

Det var chockerande scener som utspelades i Washington DC. En hel värld påverkas av det som hände utanför och inne i kongressbyggnaden. Det skedde samtidigt som kongressen enligt regelverket skulle godkänna Joe Biden som landets nästa president.

Trumpanhängare tog sig in i byggnaden, tårgas avfyrades i kongressen och polisen drog vapen mot demonstranterna. Flera vapen beslogtogs och 52 personer greps på plats. Och  fem  liv spilldes.  

Omvärlden häpnade. USA är ett av världens allra mäktigaste länder och traditionellt en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter. Men demokratin måste alltid utvecklas och försvaras. Mobben som samlades bestod till största delen av konspirationsteoretiker, vanliga Trumpanhängare, högerextremister och andra löst sammansatta grupper och enskilda personer. Trump hade eldat på massorna både på Twitter, Facebook och andra medier, inte bara nu utan också tidigare. Men en politisk pyroman borde vara försiktig med tändstickorna. Det kan vara svårt att släcka bränder. 

Men hur kunde Trumpanhängarna forcera barriärerna vid Kapitolium, det amerikanska parlamentet, och ta sig in i byggnaden? Varför klarade inte Kapitoliums poliskår av att skydda byggnaden? Det kan finnas flera förklaringar. Var polisstyrkan på plats underdimensionerad och oförberedd?

När Black Lives Matter demonstrerade i somras stod Nationalgardet stridsutrustat i tredubbla led på trappan till Kapitolium.

Nu blir det skärpta säkerhetsregler som kommer att påverka hela landet. Det blir fler vakter, större spärrar och fler kontroller för vanliga medborgare och turister som vill besöka byggnader i Washington och andra städer.

Klyftorna är redan stora och har ökat i USA. Det är ett splittrat land när det kommer till ekonomiska och sociala förutsättningar vilket bidrar till spänningar. Utanförskapet ökar och odemokratiska krafter växer fram.  Skillnaderna mellan fattiga och rika är stora. Nästan 20 miljoner amerikaner levde i extrem fattigdom redan innan coronakrisen.

Ett av Donald Trumps första beslut som nyvald president var att stoppa federalt stöd till organisationer som stödjer abort. Omgiven av manliga medarbetare skrev han under ordern som enligt kritiker kunde komma att leda  till att många kvinnor riskerade att dö (Aftonbladet 24 januari 2017).

Trumps framtid är oviss. Han hotas av riksrättsåtal och avsättning. Men han har varit tydlig med att han tänker ställa upp i nästa presidentval. Avslutningen av talet som Trump höll inför aktivisterna visar att han inte har gett upp. Resan är bara påbörjad, sa han direkt till sina fans/väljare. Det bådar inte gott. Men det finns säkert republikaner, troligen flertalet, som anser att Trump har kapat delar av deras parti. Och att Trump inte är en ”sann konservativ republikan”. 

Biden uppmanade i sitt tal under kvällen Trump att agera och att fördöma protesterna. ”En presidents ord spelar roll, oavsett hur bra eller dålig den presidenten är. Det här är en smärtsam påminnelse om att demokratin är skör”, sade Biden.

Men över 70 miljoner röstade på Trump 2020, och han kan ställa upp som oberoende kandidat och kanske vinna primärvalen. Hans kandidatur skulle innebära röstsplittring på högersidan, något som kan bädda för demokratisk valseger även nästa gång. 

Händelserna i Washington kan inspirera missnöjda personer i alla delar av världen. Lögnen kan upphöjas till sanning hos en hel del människor. Politiken kommer inte att bli enklare.

Också Sverige kan påverkas, om än inte på samma dramatiska sätt. Klyftorna har vidgats och missnöjet ökar bland annat hos den växande skaran arbetslösa och fattiga. Samtidigt har de sociala medierna fått en allt större betydelse och är plattformar för både det enda och andra.

Som någon skrev finns det många som nöjer sig med att ägna sig åt datorspel, äta chips och hata på sociala medier. Vi får hoppas att det inte utvecklas till något värre. 

Det finns alltid mörka krafter i samhället och inte minst därför måste vi ständigt vara uppmärksamma och försvara demokratin. Världen behöver inte fler trumpianer. 

Charlotte Wikholm

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com