Årets människorättsförsvarare

Den burmesiske aktivisten och demokratikämpen Naw Ohn Hla har utsetts till årets människorättsförsvarare av organisationen Civil Rights Defenders.

Naw Ohn Hla.
(Bild: Civil Rights Defenders/Hkun Li.)

Naw Ohn Hla prisas för över 30 års kamp för mänskliga rättigheter, bland annat för att ha arbetat för etniska minoriteter och kvinnors rättigheter. Organisationen Civil Rights Defenders skriver att Naw Ohn Hla är en av få som vågar kritisera makten i Burma, som är ett land där oliktänkande förföljs, fängslas och tystas. Hon har själv blivit offer för trakasserier och hot från myndigheter, ständig övervakning av säkerhetstjänsten liksom över 20 domar till fängelsestraff.

Organisationens styrelse skriver i motiveringen för priset: ”Demokratikämpen Naw Ohn Hla är en av de främsta människorättsförsvararna i Burma. Under sina tre decennier som gräsrotsaktivist har hon gång på gång tvingats ta stora risker och fått betala ett högt pris. Trots det har hon fortsatt sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.”

Organisationen skriver att Naw Ohn Hla i början av 1990-talet stod sida vid sida med Aung San Suu Kyi, tidigare demokratiikon och i dag landets ledare. De var båda del av samma rörelse och kämpade nära tillsammans för mänskliga rättigheter. Men Aung San Suu Kyi började överge allt fler av sina värderingar för att i stället rätta sig i militärens led, medan Naw Ohn Hla stod pall och fortsatte kritisera övergreppen mot etniska minoriteter, omfattande markstölder och systematiska kränkningar av kvinnors rättigheter.

Förtrycket av etniska minoriteter har eskalerat sedan inbördeskriget i Burma. Militären utsätter civilbefolkningen för dödligt våld och över 700 000 medlemmar av den muslimska minoritetsgruppen Rohingyer har fördrivits från landet i den senaste vågen av övergrepp. Ledande generaler anklagas för etnisk rensning och folkmord. Aung San Suu Kyi stod förra året vid den här tiden i en rättegångssal i Haag och försvarade militären inför FN:s Internationella domstol.

– När Burmas ledare vänder ryggen åt etniska minoriteter, kvinnor och andra grupper som diskrimineras svarar Naw Ohn Hla med att höja rösten, trots att hon vet att det kan innebära enorma säkerhetsrisker och långa fängelsestraff. Den typen av mod förtjänar att uppmärksammas, säger Anders L. Pettersson, chef för Civil Rights Defenders.

Organisationen delar ut priset varje år till en framstående människorättsförsvarare. Tidigare års priser har bland annat gått till aktivister i Belarus, Turkiet och Sydsudan. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare, trots att det innebär stora risker.

– Vi har en regering som inte ser varken vikten, värdet eller behovet av att skydda sin befolkning. Det är ett tomrum som sådana som jag måste fylla. Att vårt arbete uppmärksammas ger oss en känsla av styrka. Att andra ser och förstår vad vi står inför gör att vi känner oss tryggare, säger Naw Ohn Hla.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com