Let’s go Seagan!

Mat står i centrum i mitt liv nuförtiden. Jag jobbar dagligen med hållbar sjömat och då ingår det att ha kontakt med fiskare, dagligvaruhandeln, influencers, kockar, restauranger och skolkök. När jag kommer hem ska jag försöka laga en nyttig, klimatsmart och snabb middag till familjen, samtidigt som fyraåringen ålar på köksgolvet och ömsom gråter och ömsom skrattar av trötthet. I allt detta har jag fastnat för Seagan, vegansk kost med inslag av hållbar sjömat.

Ägg och mjölk ratas av allt fler på grund av djurhållningen och skandaler kring mjölkgårdar och hönserier. Det finns också ett helt klart nytt och spännande utbud av vegetariska och veganska halvfabrikat i affären (ja tack, tiden räcker inte alltid till att laga mat från grunden om man heltidsarbetar).

Seagan-trenden bygger på de veganer som kompletterar sin diet med hållbar sjömat (både klimatsmart och väl förvaltad). Det verkar som att hälsoskälen väger tyngre än både omtanke om djur och miljö när människor väljer att utesluta kött, mjölkprodukter och ägg ur dieten. Att äta så kallat ”pescatariskt” innebär fortfarande att ägg och komjölk utesluts.

Det är viktigt att välja hållbart fångad och förvaltad fisk och skaldjur där ekosystempåverkan också är en viktig faktor. Enligt ny forskning från RISE så är fisk och skaldjur som makrill, sill, ostron och musslor också väldigt klimatsmart mat med högt näringsintag. Viktigt är dock att följa Livsmedelsverkets riktlinjer om fisk från Östersjön som om man äter mycket kan innebära att man får i sig höga halter miljögifter. Vildfångad fisk har enligt en studie från Oxford upp till 20 gånger lägre klimatavtryck än kött, kyckling och ägg. Ett stort problem är dock att en del företag väljer att transportera fisken långväga för filletering, på grund av lägre arbetskostnader i till exempel Kina. Självklart ska vi se mat i ett livscykelperspektiv.

Industriell djurhållning är problematisk och utmanande att förändra. Prispressen ger incitament att klämma ihop fler och fler djur på en liten yta och pumpa dem fulla med antibiotika, vilket i sin tur leder till utspridd antibiotikaresistens. Vildfångad fisk lever sina liv fria i havet och kan endast sägas lida vid fångstögonblicket. Vi måste se mat som en strävan efter good enough: öka din vegetariska kvot, minska din köttkvot radikalt och komplettera med hållbar fisk som gärna får vara närfångad.

Linnéa Engström är författare och havskämpe och har en bakgrund som grön EU-parlamentariker åren 2014–2019. Hon har skrivit den första boken och det första politiska betänkandet i EU om klimaträttvisa och feminism. För närvarande arbetar hon som programdirektör på Marine Stewardship Council.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com