Bodil Valero: Maktförskjutningar efter Brexit
Och nu har Storbritannien långt om länge lämnat. Under lång tid tänkte jag att det inte skulle bli av. Men efter det senaste valet som gav Boris Johnson ett klart mandat att lämna oavsett färdigförhandlat avtal eller ej så var det i princip kört.
Men hur kunde det bli så här? Vad blev det av det stolta mottot Medborgarnas Europa? I stället för att ena och skapa större tilltro bland medborgarna för det europeiska projektet blev resultatet precis tvärtom. De brittiska medborgarna har sagt sitt och resultatet är klart och tydligt att majoriteten vill ha Medborgarnas Great Britain. Dock inte hela landet. Skottland vill inte. Inte heller Nordirland, ungdomarna eller Londonborna. Vad det kommer att leda till i längden är svårt att förutse men jag gissar att det kommer nya krav på till exempel skotsk självständighet och skotskt medlemskap i EU.
Brexit påverkar oss alla på många sätt. Inte minst alla de britter som bor i andra EU-länder eller EU-medborgare i Storbritannien och Nordirland. Det ger också en fingervisning om att EU-projektet är i större gungning än vi kanske anade. Det hörs röster även från andra länder från för det mesta ärkekonservativa håll om utträde ur EU. Och de växer.
I det korta perspektivet får vi ett nytt EU-parlament. 73 brittiska ledamöter lämnar, varav 46 inte ersätts av nya ledamöter. Från Gröna Gruppen/EFA försvinner 11 ledamöter (7 gröna och 4 regionalister). När de 4 nya gröna tillkommer, bland annat Jakop Dalunde från Miljöpartiet, så är det ändå en förlust på 7 gröna röster. Socialisterna förlorar sammanlagt 6 mandat, liberalerna 11 och vänstern 1. Samtidigt går de konservativa fram med 5 ledamöter, de ultrakonservativa med 3 medan de däremellan (SD:s grupp) förlorar 3. Störst tapp blir det för de grupplösa, som brukar inrymma allt mellan himmel och jord från extremvänster till extremhöger som inte får vara med i någon grupp). De förlorar 26 mandat. Sammanlagt blir det om allt går enligt parlamentets beräkningar en förskjutning åt höger.
Till bilden hör att 3 (snart 4) valda ledamöter inte fått delta i parlamentets arbete. En av dem är Oriol Junqueras (Gröna Gruppen/EFA) som blev vald samtidigt som han satt häktad för sin inblandning i folkomröstningen om katalansk självständighet (ingen då fällande dom). Det trots att EU-domstolen som dömt till hans fördel menar att han hade parlamentarisk immunitet och att Spanien gjorde fel som nekade honom att resa till Bryssel. Spanska Högsta domstolen rättade sig inte i ledet utan kom på den smarta idén att; okay man kanske har gjort fel då men nu finns en fällande dom och då gäller minsann andra regler.
I stället har Kataloniens före detta president Carles Puigdemont och en av ministrarna, Toni Comín som gick i exil och som ett antal länder redan nekat att utlämna till Spanien, med grund i EU-domstolens dom i fallet Junqueras kunnat inta sina platser. Efter Brexit tillkommer Clara Ponsati som också befinner sig i exil. Föga förvånande har Spanien begärt att ett förfarande för att upphäva deras immunitet ska dras i gång. Uppdraget har gått till en ungrare från Orbans högerextrema parti, partigruppskollega till spanska Partido Popular. Låter som om utgången är given.
Vart dessa 3 ska ta vägen bland grupperna är oklart i skrivande stund. Deras tidigare partikollegor satt i den liberala gruppen, men där kan de inte längre vara eftersom ett av de spanska högerpartierna, Ciudadanos, som profilerat sig på att vara antikatalanska, sitter där. Hos de konservativa, där Partido Popular sitter, är det omöjligt och ännu värre är det i den grupp där SD sitter tillsammans med den spanska extremultrahögern Vox (som börjat tala om Spexit eftersom de andra länderna inte vill utlämna Puigdemont). Ännu längre högerut med franska Le Pen med flera utgår jag från att det inte blir.
Ett alternativ är att de ingår i regionalisternas grupp (EFA) i de Gröna, men där sitter den katalanska republikanska vänstern och även om båda är för katalansk självständighet är de i övrigt väldigt olika och ska snart konkurrera i val på hemmaplan. Hur det blir i slutänden vete katten. I skrivande stund är de grupplösa.