Framtidens hållbara mat – ett besök på en tofufabrik

Vallentunaföretaget Yi Pin säger sig tillverka lokalproducerad, klimatsmart, ekologisk, prisvärd och välsmakande tofu. Det måste undersökas, tänkte jag och min kollega Andreas Lennkvist Manriquez så vi åkte till Vallentuna.

Joceline Lu och hennes familj startade tofutillverkning i Stockholm redan för 20 år sedan. När efterfrågan växte med den vegovåg som svept över Sverige beslutade de sig för att investera i en tofufabrik. Resultatet ligger i industriområdet Vargmötet straxt utanför Vallentuna. Nu har man 25 anställda och producerar så mycket att fabriken behöver byggas ut.

– De senaste åren har vi vuxit med 30 procent per år, berättar Joceline Lu.

Om Yi Pin tidigare hade asiatiska nischbutiker som huvudsaklig marknad för 20 år sedan är det Ica, Coop och offentlig sektor som i dag är de dominerande köparna av Yi Pins tofuprodukter.

– Vi säljer alltmer till offentlig sektor. Inte minst skolor i Malmö, Uppsala och Stockholm har upptäckt våra produkter. Alla de stora grossisterna har också våra produkter, som du numera kan hitta i de flesta livsmedelsbutiker, fortsätter hon.

Yipins sojabönor kommer från ett 30-tal ekologiska gårdar i södra Frankrike. Andra råvaror kommer i huvudsak från Sverige. Yi Pin är involverade i projekt där man försöker utveckla nya tofusorter av andra baljväxter, men Lu tror att det kan vara svårt. Sojan är den baljväxt med högst proteininnehåll och det är soja som alltid använts för att producera tofu.

Tofufabriken ligger alltså i ett anspråkslöst industriområde strax utanför Vallentuna. Inne i fabriken är det trångt och bullrigt. Arbetet går på högvarv. In i den ena änden kommer blötlagda sojabönor, ut ur den andra färdigförpackad tofu till servering i en skolmatsal eller försäljning i närmsta livsmedelsbutik. Däremellan har sojabönorna kokats till mjölk som sedan pastöriseras och till slut pressats ihop till tjocka tofubitar. Dessa rullar sedan vidare på löpande band där de skärs upp och paketeras i de förpackningar som sedan går ut i handeln.

Yi Pin har nu nästan nått sitt kapacitetstak och väntar enträget på det efterlängtade tillståndet för att få bygga ut verksamheten. Då kommer man att kunna producera ännu mer klimatsmart tofu.

Utsläppen från vår livsmedelskonsumtion står för en allt större del av vår klimatpåverkan, i Sveriges del ungefär lika mycket som från bilismen. Och det är kött och andra animalier som bidrar med den absoluta lejonparten av matens utsläpp. Att äta tofu i stället för biff skulle kunna vara en viktig del i en omställning. Att tofun dessutom kan produceras på hemmaplan med ekologisk soja är ett stort plus. Det ska bli spännande att följa Yi Pins fortsatta resa.

Yi Pin, förresten? Jo, det betyder högsta kvalitet på kinesiska.


Foto: Riksdagen

Jens Holm är en svensk vänsterpartistisk politiker. Han var ledamot av Europaparlamentet 2006–2009 och är invald i riksdagen sedan 2010. Efter riksdagsvalet i Sverige 2018 blev han ordförande i Trafikutskottet, ledamot i EU-nämnden och suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com