Allt fler unga kämpar för förändring

De senaste åren har allt fler unga tagit plats och gjort sin röst hörd i viktiga frågor som världen står inför. Utbildningsaktivisten Malala Yousafzai och klimataktivisten Xiuhtezcatl Roske-Martinez är bara två exempel.
Det finns omkring 1,8 miljarder unga i dag mellan 10 och 24 år. Det är den största ungdomsgenerationen någonsin. I mars samlades tusentals unga i Rom för att delta i den globala klimatstrejken, inspirerad av miljöaktivisten Greta Thunberg
Foto: Maged Srour/IPS

Allt fler unga kämpar för förändring

De senaste åren har allt fler unga tagit plats och gjort sin röst hörd i viktiga frågor som världen står inför. Utbildningsaktivisten Malala Yousafzai och klimataktivisten Xiuhtezcatl Roske-Martinez är bara två exempel.

Oftast är det unga i vår värld som är ”åskledare för förändring”. Ni unga visar modet och uthålligheten som ofta saknas bland äldre generationer. För det handlar om er framtid, era försörjningsmöjligheter, er frihet, er säkerhet, er miljö, ni accepterar inte och ska inte acceptera ett nej. Att engagera unga över hela världen är nödvändigt för hela världens välbefinnande, sade FN:s generalsekreterare António Guterres under ett ungdomsforum arrangerat av Ecosoc, FN:s ekonomiska och sociala råd, som hölls nyligen.

I norra Bangladesh har Kumar Bishwajit Barman arbetat för att förbättra situationen för sitt lokalsamhälle. Som 18-åring startade han skolan Ashar Allo Pathshala för att sätta stopp för barnäktenskap och drogmissbruk. Över tusen flickor har räddats från att giftas bort och fått gratis utbildning tack vare hans initiativ.

Enligt FN finns det 1,8 miljarder unga i dag mellan 10 och 24 år, varav 90 procent lever i utvecklingsländer. Dessa siffror väntas bara växa. Det beräknas att omkring 2 miljarder unga kommer att fylla 15 år mellan 2015 och 2030. Det är därför viktigare än någonsin att unga mobiliserar sig för att uppnå den förändring de vill ha och behöver i sina samhällen och i världen.

Nyligen lämnade ungdomar klassrummen för att gå ut på gatorna och kräva politiska åtgärder mot klimatförändringarna. Den 24 maj genomfördes över 2 300 skolstrejker för klimatet i över 130 länder. 16-åriga Greta Thunberg tände en gnista av klimataktivism, en låga som kommit att spridas globalt.

– Vi har visat att det spelar roll vad du gör och att ingen är för liten för att göra skillnad, säger Greta Thunberg.

– Era röster ger mig hopp, sade António Guterres som svar på ungas klimatstrejker runt om i världen.

Tharanga Yakupitiyage/IPS

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com