KlimatKrönikorMiljö

Politik är mer än att trycka på rätt knapp

Jag sitter och försöker vända och vrida på orden. Hur nå igenom i ett ämne jag erfarenhetsmässigt vet kommer att mötas med en gäspning?
Martin Marmgren
Foto: privat.

Politik är mer än att trycka på rätt knapp

Jag sitter och försöker vända och vrida på orden. Hur nå igenom i ett ämne jag erfarenhetsmässigt vet kommer att mötas med en gäspning?

Fler och fler börjar förstå hur akut frågan om klimatförändringar är, samt att vi alla kommer att påverkas enormt av det varmare och instabilare klimat vi håller på att skapa.

Det är när man följer debatten i dag lätt att tänka att det är den enda riktigt viktiga miljöfrågan. Samtidigt pågår en massutrotning av levande varelser och en utarmning av den biologiska mångfalden som bara till en liten del har med klimatet att göra, utan främst beror på en expanderande markanvändning som fördärvar livsmiljöer och ekosystem.

En miljon arter hotas av utrotning. Och redan i dag utgör vilda djur ynka fyra procent av alla däggdjurs biomassa, detta efter att vi redan har haft en intensiv artdöd främst de senaste årtiondena. Dessutom blir naturen allt mer nedsmutsad och förstörd av gifter och plast. Nyligen kom nyheten att det finns fler plastbitar i haven än stjärnor i vår galax. Det är lika svårsmält för mig som det vidriga plastskräpet är för exempelvis en havssköldpadda. Och allt detta orsakat av oss. Med vilken rätt?

Det räcker alltså inte att bara försöka minska klimatförändringarna, det finns en mängd andra miljöproblem som vi har en förbannad skyldighet att ta oss an.

Det finns svårare och lättare saker att göra för att komma till bukt med de här gigantiska problemen. De svåraste handlar om att ändra våra egna beteenden och konsumtionsvanor, hur vi själva agerar inom det system vi lever i. Det kostar på. Mycket. Det lättaste är att rösta på politiker som i sin tur genom att kunna påverka lagstiftning och ekonomiska satsningar kan bidra till att ändra själva spelplanen. Det är det jag tänker göra i EU-valet som går av stapeln om en vecka.

Att då rösta på Miljöpartiet är en självklarhet, inget annat parti prioriterar konstant miljö och klimat i varje förhandling, varje fördelning av utskott, varje investering av politiskt kapital. Det är så man driver på för förändring. Det ger otroligt mycket mer än att ”bara” trycka på rätt knapp när någon annan har sett till att frågan har hamnat på bordet.

Martin Marmgren

Gästkrönikör

Martin Marmgren sitter i kommunfullmäktige i Solna för Miljöpartiet. Han arbetar som områdespolis och har främst skrivit om frågor som rör social hållbarhet i allmänhet och utsatta områden i synnerhet.
carlos.javier.luna

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com