Stor behållning

Pianisten Mathias Algotssons största begåvning ligger i förmågan att komponera starka, vackra melodier. Hans kvartett bjuder här på sju kompositioner med vacker, melodiös, romantisk och svängig musik.
Mathias Algotsson
Slingan Musik

Stor behållning

Pianisten Mathias Algotssons största begåvning ligger i förmågan att komponera starka, vackra melodier. Hans kvartett bjuder här på sju kompositioner med vacker, melodiös, romantisk och svängig musik.

Musiken är tätt sammanhållen och Algotssons tre medspelare är lika skickliga och lyhörda instrumentalister som han själv. Klas Lindquist på saxofon och Karl Olandersson på trumpet har ett fantastiskt samspel och Svante Söderqvist backar upp förtjänstfullt på kontrabas.

Inledande ”From time to time” är en rytmisk aptitretare. I svängiga ”Jazzlines” spelar de två blåsinstrumenten melodin unisont och Mathias sträcker ut i virtuost pianospel. ”Attundafolk” är tydligt inspirerad av svenska folkvisor och har en oemotståndlig melodi. Avslutande ”More to go” har en ljuvlig, lätt vemodig, romantisk melodi som påminner om Burt Bacharach, där särskilt Karl Olanderssons trumpet är närvarande. På min fråga om Mathias möjligen har influerats av Bacharach får jag följande svar:

– Hm, ja, det kanske stämmer, hans musik är ju fantastisk, men det är inget jag tänkt på sådär när jag gjorde låten. Men jag gillar ju starka melodier när jag skriver och det är nog en dekokt av all musik man hört.

Han fortsätter:

– Det är intressant det där med melodier, ibland svårt att förklara. I mitt fall kan de ofta komma fram när jag sätter mig vid pianot och inte har suttit där på ett tag. Man slår an ett ackord som kanske triggar i gång en melodi som på nåt sätt legat i huvudet.

Jag kan varmt rekommendera Mathias Algotssons nya skiva.

Stefan B Nilsson