Sex bloggar med vego-mat

Det finns många sätt att jobba för en bättre framtid. I tider av klimatförändringar är det allt fler som väljer att minska på sin köttkonsumtion, och den vegetariska och veganska maten vinner fler och fler anhängare. Här följer en presentation av sex läsvärda vegobloggar.

Pasta a la Norma – the jävligt gott way. En siciliansk rätt med aubergine, tomat och ricottaost. Här har Gustav skippat ricottaosten och i stället lagt extra tid på att koka en mustig tomatsås så man inte ska sakna ostens sälta och fetma.
Foto: javligtgott.se

Sex bloggar med vego-mat

Det finns många sätt att jobba för en bättre framtid. I tider av klimatförändringar är det allt fler som väljer att minska på sin köttkonsumtion, och den vegetariska och veganska maten vinner fler och fler anhängare. Här följer en presentation av sex läsvärda vegobloggar.

Jävligt gott är enligt egen utsago Sveriges största veganska matblogg. Här skriver Gustav Johansson om det som han anser vara jävligt god mat och försöken att laga den. Här finns recept, matlagningstips, restaurangrecensioner, främst från Stockholm, och en del personliga tankar om mat och det som händer runt honom. Alla recept är lagade utan kött, annars vore de ju inte så goda menar han. Han lagar mest veganskt, men också en del lakto-ovo finns med, framför allt i de äldre recepten.

 

Vego Eco drivs av Anna Velander Gisslén, kommunikatör och projektledare. Med passion för positiv förändring vill hon inspirera till att leva mer hållbart. Här blandas vegetariska recept med ekologiska tips och annat miljö- och djurrelaterat. Det finns många både små och stora saker som är lätta att ändra på för att göra vårt liv några snäpp vänligare mot vår planet, menar Anna. Det bjuds på veganska recept som ofta är anpassade efter barns munnar och i regel lättlagade. Många undrar över frågor kring vegetarisk kost till barn vilket det finns en del tips kring på Vego Eco. Stöd och pepp likaså.

Vego Eco har funnits sedan 2010 och har blivit rankad som en av Sveriges främsta vegetariska matbloggar.

 

Vegokäk är en livsstilsblogg om vegetarisk matlagning. Här lägger Annie Månsson upp lättlagade recept som är packade med kolhydrater. Minst hälften av det hon lagar är vegansk mat, eftersom hon anser att det är schysstast mot både djuren och klimatet. På söndagar publicerar hon nya recept. Ibland lägger hon upp veckomenyer med inköpslistor. Det händer också att hon slänger in recensioner och guider. Hon tycker att det finns en hälsohets i samhället som är både fördummande och skadlig. I hennes blogg slipper du den. Annie skriver aldrig om dieter – och alltid om mat som en källa till glädje och gemenskap.

Vegokäk har funnits sedan februari 2016 och blev redan efter ett halvår rankad som Sveriges 5: e bästa vegetariska matblogg. År 2017 klättrade den till en 4:e plats.

 

Ida Warg har drivit bloggen i åtta år. Både hon och bloggen har varit nominerade för många utmärkelser och har vunnit Årets hälsoblogg i Blog Awards och Finest Awards 2016. Tillsammans med Viktor Frisk vann hon även årets podcast 2017. I hennes blogg hittar du varje vecka nya träningspass som du kan köra både hemma och på gymmet, och du kan även få ta del av hennes veganska favoritrecept. Allt blandas upp med tankar om livet och en hel del mode. Det här är en livsstilsblogg som bjuder på det mesta.

 

Vego Inspira drivs av Ulrika och är en matblogg med fokus på vegansk och lakto-ovo-vegetarisk mat. Ofta enkel och snabblagad sådan. Hon tycker lika mycket om att laga efter eget huvud som att följa recept. Då de är två i hushållet som gillar lite olika saker förekommer det mesta här – växtmjölk/komjölk, raffinerat socker/annan typ av sötning, med gluten/utan gluten och så vidare.

Annat som dyker upp här är Ulrikas växthus och odlingar, produkttester, kokbokstips och ibland om livet i övrigt.

 

Väldigt Vego drivs av Sandra Lindström. Till vardags är hon kommunalråd och gillar förutom mat även tv-serier, att träna och att hänga med sin kille och bonusbarnen. Här hittar du recept på lättlagade och goda vegetariska och veganska rätter, ett gäng bakverk och några restaurangtips från olika resmål.

Sandras matfilosofi är att mat ska vara kul, enkelt och gott. Just nu utbildar hon sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskap om mat.

 

Liza Ahnland

 

190
Gustav Johansson driver Jävligt Gott, som enligt egen utsago är Sveriges största veganska matblogg.
191
Ida Warg driver bloggen ida.baaam.se.
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com