Johanna är Second Hand Profil 2019

Hennes klimatångest har resulterat i ett djupt engagemang för hållbarhet som också smittar av sig på andra. Hon visar att det går utmärkt att vara modeintresserad och samtidigt ha en hållbar garderob. Nu får Johanna Nilsson utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen Second Hand.
Johanna Nilsson.
Foto: Oskar Swerlander

Johanna är Second Hand Profil 2019

Hennes klimatångest har resulterat i ett djupt engagemang för hållbarhet som också smittar av sig på andra. Hon visar att det går utmärkt att vara modeintresserad och samtidigt ha en hållbar garderob. Nu får Johanna Nilsson utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen Second Hand.

– Jag är jätteglad för det här priset! Mitt engagemang för hållbarhet är brett, där second hand är en tydlig del, en lösning på hur man kan ta sig an utmaningen att leva mer hållbart. Jag känner mig otroligt peppad och fylld av energi, säger Johanna Nilsson.

2016 gav Johanna Nilsson ut boken Slow fashion tillsammans med Jennie Johansson. Hon driver också en blogg och en podd med samma namn. Hösten 2018 startade Johanna Klimatklubben.se tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo.

– Som opinionsbildare inom hållbart mode uppmuntrar och inspirerar Johanna Nilsson många att göra aktiva val när det gäller konsumtion, i synnerhet av textilier, och att välja klimatsmart. För oss var hon en självklar vinnare av utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil i år, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

För fem år sedan gav Johanna Nilsson sig själv ett nyårslöfte: att bara konsumera kläder enligt principen slow fashion.

– Jag älskar mode och kläder men jag avskyr hur industrin ser ut. I dag pratar ju även kedjorna om hållbarhet och lägger då stort fokus på materialval. Men med en affärsidé som bygger på överkonsumtion går det inte att vara hållbar. I grunden handlar det om att ändra normer och normen i dag är att hela tiden konsumera mera, säger Johanna.

Johanna Nilsson prioriterar kvalitet framför kvantitet och hon handlar second hand i första hand.

– För mig är second hand ett självklart val när det gäller att skapa en hållbar garderob. Att förlänga livslängden på våra plagg är så otroligt viktigt. Den springande punkten är att vi köper för mycket grejer. Om vi konsumerar mindre blir det också mindre avfall. Det låter banalt, men bara genom de två sakerna har vi löst väldigt mycket.

– När jag handlar second hand ser jag det som att jag lånar plaggen en stund, sedan lämnar jag in dem igen så att de kan gå vidare till någon annan. Om en hållbar garderob skulle betyda att man bara fick äga ett par byxor, då skulle jag tappa lusten direkt, säger hon.

För Johanna, liksom för många andra, blev sommaren 2018 en ögonöppnare för hur det står till med klimatet. Därför känner hon att det är viktigare än någonsin att uppmuntra fler att ställa om till en mer hållbar livsstil.

– Att peka finger hjälper ingen, det enda sättet är att inspirera till förändring, säger hon och berättar också att hon tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo kommer ge ut en bok om klimatet under hösten.

Priset Sveriges Second Hand Profil 2019 delas ut till Johanna Nilsson torsdagen den 28 mars på The Lobby i Stockholm.

MM