Svårt skydda koraller


Att skydda korallrev från fiske och föroreningar hjälper dem inte att handskas med klimatförändringar, enligt en studie från University of North Carolina at Chapel Hill, publicerad i Annual Review of Marine Science.

Det hjälper inte att förbjuda fiske runt reven, enligt en ny studie.
Foto: Greg Goebel (is.gd/S9IQlI) / CC BY-SA (is.gd/wmTgWa)

Svårt skydda koraller

Att skydda korallrev från fiske och föroreningar hjälper dem inte att handskas med klimatförändringar, enligt en studie från University of North Carolina at Chapel Hill, publicerad i Annual Review of Marine Science.

Att förbjuda fiske är den vanligaste åtgärden som sätts in när reven krymper, eftersom man antagit att fisket ökar effekten av havsuppvärmningen eftersom den låter sjögräs täcka korallerna och att de olika faktorerna som skadar reven samverkar. Därför har man trott att en minimering av hoten skulle hjälpa ekosystemen att motstå klimatförändringar och sjukdomar. Men enligt rapporten, som sett över 18 studier av sådana åtgärder, är det inte effektivt, varken när det gäller att minska effekten av temperatur eller sjukdomar, blekning och stormar. Starka bevis pekar på att det är det varmare havsvattnet som är den största orsaken till nedgången av revbyggande koraller, och den enda effektiva lösningen är att ”drastiskt och omedelbart” minska utsläppen av växthusgaser, skriver universitetet.

MM

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com