Niclas Malmberg en av de nominerade till språkrör

Niclas Malmberg en av de
nominerade till språkrör

Miljöpartiets process för att utse ett nytt språkrör efter Gustav Fridolin har nu påbörjats. En av de första som har blivit nominerade är Niclas Malmberg, riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson under förra mandatperioden.

– Det är ett synnerligen viktigt arbete nu att vända utvecklingen för Miljöpartiet och bygga en starkare grön politisk kraft, både sett till hur akut klimatfrågan och hotet mot den biologiska mångfalden är, säger Malmberg i ett e-mail till bland annat Miljömagasinet.

Fridolin inte till förfogande

Gustav Fridolin meddelade för en tid sedan att han inte står till förfogande för ytterligare ett år. Han valdes 2011 och enligt partiets stadgar kan en person bara vara språkrör i högst nio år. Fridolin har sagt att han vill ge sin efterträdare bästa möjliga förutsättningar genom att få gott om tid att komma in i uppdraget och bli känd för väljarna.

Miljöpartiet har kongress varje år och väljer då språkrör och partistyrelse. Det kvinnliga språkröret Isabella Lövin avlöste Åsa Romson 2016 och kandiderar igen. Alla medlemmar i Miljöpartiet har rätt att nominera kandidater till språkrör och partistyrelsen (via partiets hemsida). Nomineringstiden pågår fram till 15 januari och sedan tar valberedningens arbete vid. Valberedningen föreslår en man och en kvinna inför kongressen, som äger rum i maj.

Tidigare kommunalråd

Niclas Malmberg var kommunalråd i Uppsala under två mandatperioder innan han blev riksdagsledamot. Han har gjort sig känd som en engagerad kulturpolitiker, men har också drivit klimat- och folkhälsofrågorna hårt. Några frågor han motionerat om i riksdagen: förbättrad tågtrafik, nya klimatskatter, rökfritt Sverige, avslut på nyförsäljning av dieselbilar, strategi för mer cykling, avskaffande av monarkin, rättigheter för personer med funktionsnedsättningar, bättre förutsättningar för museer och konstnärer.

I en intervju med SVT kommenterar han sitt beslut att kandidera.

– Det är ett väldigt stort ansvar. Eftersom det finns personer som tycker att jag är en lämplig kandidat har jag kommit fram till att jag accepterar.

– Det är naturligtvis klimat- och miljöfrågorna jag ser som allra viktigast. Inte minst nu utifrån den väldigt negativa situation vi har i svensk politik, fortsätter han.

Starkare miljöparti

Niclas Malmberg anser att en mycket viktig uppgift för språkrören är att få till stånd ett starkare miljöparti i Sverige.

– Vi ser en positiv utveckling för De gröna i Tyskland. Vi måste få till precis samma utveckling här.

MM


Foto: Fredrik Hjerling
(is.gd/sDtESA) / CC BY (is.gd/2eaEG2)

Niclas Malmberg – MP


080

Foto: Antti T. Nissinen
(is.gd/1z0WQo) / CC BY (is.gd/2eaEG2)Ett rökfritt Sverige är en av Niclas Malmbergs ambitioner

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com