Boktips: 50 vanligaste myterna om hållbarhet

Boktips: 50 vanligaste myterna om hållbarhet

I december kommer den tredje boken av hållbarhetscoachen och föreläsaren Jessica Cederberg Wodmar. I 50 myter om hållbarhet sticker hon hål på de vanligaste myterna inom hållbarhetsområdet.

 Med 28 års erfarenhet av hållbarhetsarbete och -coaching för företag, över 500 föreläsningstillfällen och två tidigare utgivna böcker vill hon få oss att sluta gå omkring med klimatångest utan i stället både se nyanser och helhet samt få oss att inse vilken skillnad vi kan göra – och redan gör.

 Boken riktar sig i första hand till människor som är intresserade av hållbarhet, men som inte är experter. En del av de företeelser som Jessica Cederberg Wodmar tar upp är sådant som många människor gör i tron att det främjar hållbarhet, men som egentligen inte gör någon större skillnad.

 – Återvinning av plast är ett sådant exempel. När det gäller återvinning av plast är vi fortfarande försökskaniner. Det har vi varit i 12 år nu och utvecklingen har inte gått framåt. I Finland sorterar man bara tre typer av plast för där är man ärlig med att resten inte återvinns. I Sverige uppmanas vi att lämna in all plast till återvinningen för att de ska träna på oss. Det som inte återvinns blir energi och det är ju inte så dåligt. Problemet är att många står hemma och diskar sin plast i tron att den återvinns. Det gynnar inte hållbarheten att människor känner sig lurade, samtidigt som de företag som tillverkar plasten kommer undan. Det är bättre att människor får veta hur det faktiskt ligger till så att de kan börja pressa företagen att de tar fram nya förpackningar som går att återvinna, säger Jessica Cederberg Wodmar.

 Finns det inte en risk att människor slutar anstränga sig för att leva hållbart om de får veta att saker de gör inte spelar någon roll?

 – Nej, de myter jag tar upp här är inte svartvita. De handlar ofta om att saker utvecklats. Om vi tar kemtvätt som ett exempel så var det en jättestor miljöbov en gång i tiden. Det är det inte i dag. Men folk är inte uppdaterade. Jag möter jättemånga människor som inte vill kemtvätta sina kläder eftersom de tror att det är miljöfarligt. Då kanske man hellre slänger eller ger bort plagg i stället för att kemtvätta dem. Det är ju ett enormt resursslöseri och betydligt värre än att kemtvätta. Om hållbarhetsarbete ska gå framåt måste vi vara nyfikna och hänga med i utvecklingen. Människor måste vara välinformerade och förstå fl era olika aspekter av hållbarhet, säger Jessica Cederberg Wodmar.

MM

50 mitos sobre la sostenibilidad.

Jessiva Cederberg Wodmar.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com