Under tiden i USA

Under tiden i USA

Presidenten sitter hemma på kammaren och stuvar i sin ågren. Han är plågad av valnederlaget den 6 november, jagad av Mueller-utredningen och deprimerad av kontrasten mellan de härliga kampanjveckorna inför valet (upp till fyra framträdanden med jublande publik om dagen) och kravet på att återgå till det träliga vardagsarbetet.

 

Som en tjurig fyraåring väljer Trump allt oftare att sitta kvar på rummet med kabel-tv, smartphone och skräpmat i stället för att gå till jobbet. Han skäller och ältar sina käpphästar för både personal och utländska statschefer som ringer upp. Han twittrar i allt större versaler om konspirationsteorier och världens orättvisa.

Det är lätt att överväldigas och tröttna i den aldrig sinande strömmen av nya tilltag, även om de ofta har ett visst tragikomiskt underhållningsvärde, men bakom dem väntar tre ödesfrågor. Tre stora nyheter med verkliga konsekvenser.

 

För det första går vi troligen mot ett slags Washingtons Gästabud. Trump har annonserat stora ommöbleringar i sitt krympande kabinett. Han började med att halshugga, jag menar avskeda sin äldsta supporter, justitieminister Jeff 

”Dramats kärna är djupare än bara ännu en illustration av Vita Husets dysfunktionella personalpolitik”.

Sessions, för att ersätta honom med en lismare hämtad från höger-tv.

Men nu väntar vi på hur det ska gå för stabschefen John Kelly, försvarsminister James ”Mad Dog” Mattis och relativt nytillsatta ministern för ”hemlandets säkerhet” Kirstjen Nielsen. Plus många andra mindre (men fortfarande viktiga) poster.

 

Dramats kärna är djupare än bara ännu en illustration av Vita Husets dysfunktionella personalpolitik och presidentens Shakespearianska ombytlighet. Det handlar om att Trump vill göra sig av med de sista ”vuxna i rummet”. Rådgivare som är någotsånär sansade, rationella och kunniga och som delvis lagt band på presidentens värsta impulser under det senaste året.

För det andra går USA mot en konstitutionell kris. President Trump har ofta pratat om att han inte behöver hålla sig till lagar och förordningar utan kan – eller borde kunna – regera med dekret, om han så önskar. Han har sagt att han kan sparka Mueller och stoppa utredningen om sin egen eventuella brottslighet. Men han har inte gjort något konkret. Förrän nu. Med tillsättningen av Whitaker som tjänstgörande justitieminister verkar det som att han till slut försöker göra bådadera – en konstitutionsvidrig utnämning med det uppenbara syftet att stoppa Mueller-utredningen.

 

Det här är ögonblicket när det visar sig om USA:s ”Checks and Balances” fungerar. Eller om de var en illusion: Ett falskt elstängsel som bara fungerade så länge alla trodde att det var ström i det.

Svaret kommer antagligen i form av domstolsdrama. Det är bara Tom Cruise och Jack Nicholson som saknas. ”You want rule of law? You can’t handle the rule of law!”

För det tredje. Mueller-utredningen har hållit moltyst i fl era månader. Såvitt alla bedömare gissar för att inte påverka utgången i mellanårsvalet.

 

Men nu är det dags att leverera. Vilken vecka som helst kommer nya åtal, mot anklagade med högre befattningar än tidigare. Blir det mediemogulen Roger Stone? Presidentens son Donald Trump Jr? Själv önsketänker jag intensivt om åtal av vicepresidenten, den hubotlike religiösa fundamentalisten Mike Pence.

Sist men inte minst: åtal för bestickning, samarbete med fi entligt sinnad makt, mened, konspiration mot nationens demokrati och övergrepp i rättssak för presidentens svärson Jared Kushner. Det borde egentligen redan landat, men vi vet inte om tillförordnade justitieminister Whitaker redan har lyckats ta stryptag och stoppa nästa juridiska åtgärd. Det kommer i så fall att avslöjas i vår. Eller så kommer nästa runda av nya åtal de närmaste veckorna.

 

 

Så det är med olidlig spänning jag slår upp datorn på morgonen och börjar titta på gårdagens USA-nyheter. Varje förmiddag utan besked är en cliff hanger. 

Dan Guillou
Ny krönikör i Miljömagasinet

Dan Guillou

Dan Guillou är biolog, fritidspolitiker, diversearbetare och sista tiden besatt av amerikansk politik.

Han vill i första hand vaska fram de informationsklimpar som innebär något nytt, har reella konsekvenser och berättar något vi inte redan visste när vi vaknade på morgonen. 

Foto: Elisabeth Sandell
Foto: Gage Skidmore/Creative Commons
USA:s president Donald Trump.
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com