Afrosvensk scenkonst

Afrosvensk scenkonst

Ett helt nytt teaterkompani, The National Black Theatre of Sweden (NBTS), startar för att ge en scenkonstplattform för den afrikanska diasporan i Sverige. NBTS smygstartar med en lanseringsvecka 13-17 november på Stadsteatern Vällingby utanför Stockholm.

 NBTS:s vision är att skapa en scenkonstplattform för den afrikanska diasporan i Sverige. Afrosvenska scenkonstnärer och internationella scenkonstnärer inom den här gruppen kommer att bjudas in att spela på Stadsteatern Vällingby.

 Lång historia

 NBTS kommer att sätta upp klassiker och spela nyskriven dramatik, samt bjuda in internationella gästspel.

 – NBTS är en del av en lång historia av afrosvensk kultur och scenkonst i Sverige. Kompaniet startades för att visa afrikansk och afrikansk diaspora scenkonst i Sverige. Det startades ur ett behov från både konstnärligt och publikt håll, säger Josette Bushell- Mingo, konstnärlig ledare på ! e National Black ! eatre of Sweden.

 – Jag vill tacka alla grupper och konstellationer av afrosvenska konstnärer som föregått NBTS. Till exempel TRYCK, Afrosvenskarnas Riksförbund, Selam, Black coff ee och många, många fl er enskilda konstnärer, säger Josette Bushell-Mingo.

 Inspiration från Harlem

 Det nybildade svenska teaterkompaniet har hämtat inspiration från National Black ! eatre som grundades 1968 i Harlem, USA. 2017 var Bushell-Mingo och några ur ensemblen från Riksteaterns pjäs En druva i solen på besök i USA för att träff a den amerikanska förlagan.

 En annan viktig inspiration för NBTS har varit svarta organisationer i Storbritannien, där Bushell-Mingo tidigare varit verksam.

 – Vi är jätteglada att ! e National Black Theatre of Sweden vill fl ytta in hos oss i Vällingby. Jag tror att det här samarbetet kommer att bredda vår publik och öppna upp huset ännu mer för att fl er ska känna sig välkomna, säger Olof Hanson, konstnärlig ledare och chef på Stadsteatern Vällingby.

 – Vi hoppas att Vällingby blir ett fi nt hem för ! e National Black ! eatre of Sweden, fortsätter han.

Thomas Daligk
Foto: NBT
Förlagan grundades 1968 av Barbara Ann Teer.
Foto: Urban Jörén
Josette Bushell–Mingo, konstnärlig ledare på NBTS.
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com