AktuelltDebattDemokratiHuvudnyheterLedareMänskliga rättigheterPolitikSamhälleUtrikes

En farlig 100-åring

Vi har i media fått veta att Kina fyller 100 år 2021. Men det stämmer inte. Kina är betydligt äldre än så. Urgammalt.

Åke Askensten.

Det är svårt att fastställa en någorlunda exakt ålder på något så gammalt. Men forskarna verkar någorlunda eniga om att de första kinesiska kungadömena inrättades för cirka 4 000 år sen. På den tiden fanns det inga effektiva resurser för att kontrollera ett så stort landområde med tillhörande hav. Det skapades många dynastier och regioner som kämpade om makten.

Men vem är det då som fyller 100 i år? Vi reser snabbt några tusen år framåt i tiden och kommer till 1 juli 1921 i Shanghai. Där höll 12 män det första mötet med det kinesiska kommunistpartiet. Det var i all sin enkelhet grunden för det stormaktsvälde vi har i dag med dikatoriskt förtryck av det egna folket. Nu är 100-åringen en säkerhetsrisk både mot sina egna och omvärlden.

En deltagare på mötet i Shanghai var Mao Zedong. Han blev sedan historisk som marxistisk ledare, krigsherre – och förtryckare.

Kina var en republik under ledning av militären Chiang Kai-shek. Hans ambitioner att expandera sitt område stötte dock på patrull, bland annat av Mao Zedong. Motsättningarna resulterade i det kinesiska inbördeskriget som startade 1927. Mao Zedong och hans styrkor gick segrande ur kriget och Chiang Kai-shek med anhängare flydde till Taiwan. Där utropades Republiken Kina, och denna ögrupp har sedan dess varit en nagel i ögat på den kinesiska fastlandsregimen. Det finns ett ständigt närvarande hot. Men att försöka invadera Taiwan är ett riskprojekt, bland annat för att USA står på taiwanesernas sida.

Mao Zedongs marxistiska styre var både omvälvande och grymt. Den kinesiska kulturrevolutionen blev en attack mot delar av samhället. Mao Zedong var ibland själv i onåd. Han avled 1976 och är numera upprättad och är galjonsfigur under 100-årsfirandet.

Men det förtryck som Mao Zedong utövade har fortsatt och är nu värre än någonsin mot vissa grupper i samhället. Det har bland annat gått ut över Falun Gong, en fredlig rörelse som oroade regimen eftersom den ansågs ha en andlig ideologi som inte är kommunistisk. Rädslan och grymhetsbenägenheten hos de styrande har resulterat i tortyr och död för utövare av Falun Gong.

Förtrycket har inte minskat sedan Xi Jinpings tillträdde som president 2013. Denne maktspelare har lyckats ändra grundlagen och förlängt presidentens mandatperiod.

Nu är förtrycket tydligast riktat mot muslimerna i provinsen Xinjiang. Där finns tvångsarbetare inom textilindustrin och arbetsläger, en form av ”moderna” koncentrationsläger. Enligt regimen handlar det om att lära ut vilka regler som gäller i Kina. Så många som en miljon människor kan ha placerats i dessa omskolningsläger. Human Rights Watch har samlat in vittnesmål om tortyr och andra former av övergrepp. Lägren har funnits i fyra–fem år och eländet får fortsätta. Samtidigt hårdnar greppet om Hongkong.

Men förtrycket är generellt och alla medborgare ska veta att de inte får skriva eller säga något som är politiskt känsligt. Avlyssning och ansiktsigenkänning är hjälpmedel för att hålla kontroll. Förbättrad privatekonomi är ett annat viktigt lugnande styrmedel. Den som har jobb, bostad, mat på bordet och pengar på banken är inte så riskbenägen.

Sedan Deng Xiaoping införde ekonomisk liberalisering 1978 har Kina förvandlats till ett kommunistkapitaliskt land som med hjälp av sina ekonomiska resurser vill skaffa sig inflytande utomlands. Det märks inte minst i Afrika, där kinesiska företag gjort stora investeringar. Dessutom har stora lån beviljats.

Det ekonomiska intresset har visat sig även i europeiska länder. I Sverige har det främst handlat om utbyggnad av järnväg. Det tydligaste exemplet på inflytande är att Volvo Cars har kinesiska ägare.

EU är irriterat över det kinesiska inflytandet bland vissa medlemsländer. Det är också så att många företag i EU är beroende av kinesiska produkter, inte minst reservdelar. Dessutom är Kina en viktig exportmarknad.

Att hantera denna kapitaljätte och militärstat är ingen enkel sak, och allt talar för att Kina kommer att vara en ekonomisk och politisk stormakt under många år framåt.

Jonatan Lundbäck

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com