Högt tonläge från USA – tystnad från London

Samtidigt som det är näst intill omöjligt att undgå alla artiklar, tv- och radioinslag kring ”debatten” mellan Trump och Biden, råder nästan total medietystnad om den politiska rättegång som sedan en tid tillbaka pågår i London.

Angår den oss? Ja, utan tvekan. Den handlar om pressfriheten och rätten att avslöja brott mot mänskligheten. Det gäller USA: s begäran att få Julian Assange utlämnad och därmed kunna döma honom till uppemot 170 års fängelse.

Rättegången har inget att göra med Assanges eventuella sexuella övergrepp i Sverige, men rör ändå vår verklighet. Assange är anklagad för att ha publicerat uppgifter om USA:s krigsbrott i Afghanistan och Irak. Assange och hans organisation WikiLeaks bröt igenom den mur mot insyn som amerikanerna byggt upp runt sina militära aktioner i de båda länderna och dokumenterade hur minst 15 000 civila irakier dödades. Avslöjandena är liktydiga med spioneri, enligt amerikanerna. Om han utlämnas är det en tydlig signal till alla journalister som sysslar med granskande reportage, särskilt om det gäller säkerhetsfrågor, att ni kan dömas för spioneri.

Häromdagen i amerikansk tv, i en oberoende kanal, visades en intervju med Daniel Ellsberg. Mannen som en gång avslöjade de så kallade Pentagonpapperen och som därmed bidrog till att avsluta kriget i Vietnam. 1973 åtalades han för detta ”brott”, friades, och har sedan dess varit en aktad och respekterad kritiker av den amerikanska krigspolitiken.

I tv-intervjun får han frågan om han ser några paralleller mellan sitt och Assanges agerande. På det svarar han rakt av ja, med tillägget att ”jag blev ju aldrig torterad och utsatt för den omänskliga och förnedrande behandling som Assanges nu utsätts för.” Ellsberg är mycket upprörd över hur Assange både fysiskt och psykiskt brutits ner under fängelsetiden i London.

Han understryker också att han själv aldrig blev rentvådd vid rättegången mot honom. Den lades ner sedan det visat sig att president Nixons rådgivare låg bakom ett olagligt inbrott hos Ellsbergs läkare.

Jag satt själv med vid rättegångens sista vecka i Los Angeles och rapporterade till Ekot. Intresset var stort världen över, Ellsberg riskerade ett långt fängelsestraff, och vi var många journalister som återgav de absurda spionerianklagelser som riktades mot honom.

När samme Daniel Ellsberg i dag ser likheter med hur också Assange anklagas för spioneri, då kan han inte hålla tyst utan riktar stark kritik mot politiker och jurister som tigande ser vad som händer. Han är också besviken på det lilla intresse medierna visar för rättegången i London och för hur Assanges har behandlats i fängelset. Den kritiken gäller även svenska medier.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com