AktuelltEkologiHuvudnyheterKulturMatMiljöNyheterPolitik

Jordbrukets utveckling i modern tid

Litteratur
Levande landskap
Mats Ahlberg
Balders Förlag

Med kamera och anteckningsblock är Mats Ahlberg på rundresa i Sverige för att besöka åtta olika gårdar från Jämtland till söder om Kalmar. Gårdarna drivs ekologiskt. Jordbrukarna i alla åldrar lever av sina gårdar, är självförsörjande, levererar mjölk, grönsaker och säljer ibland förädlade varor som ost.

I intervjuarna får läsaren ta del av livet på gården, av jordbrukarnas egen bakgrund – inte alla har haft jordbruket i blodet – och vägarna för att överleva med ett småskaligt ekologiskt jordbruk i dagens Sverige. Det är en kamp. På Lovö prästgård löser bondfamiljen det med studiebesök från Stockholms skolor. Arla bidrar med ekonomiskt stöd. Eller med tillverkning av getost på Kälen 5:1 i Jämtland för försäljning på gården eller på någon lokal marknad.

Mats Ahlberg.
(Foto: Ewa Stackelberg)

Mellan besöken bidrar Mats Ahlberg med egna funderingar på jordbrukets utveckling i modern tid som har gått från samarbete med jorden, djuren och växterna till dagens allt större gårdar med antingen storskalig djurhållning eller växtodling utan djur. Denna utveckling var möjlig genom införandet av konstgödsel och bekämpningsmedel, det kom i gång på allvar efter andra världskriget. Produktionen utökas tillfällig, kravet på allt högre lönsamhet skyndar på. Djur (kor) behövs inte längre för gödseln, det sköter kemin. Samtidigt utarmas näringsvärdet i de odlade grönsakerna och naturens biologiska mångfald, nödvändig för allt fortsatt liv, förstörs genom gifter och storskalighet. Allting hänger ihop.

Så länge kor och andra idisslare – getter och får – fick sin mat naturenligt på betesmark var det bäst ställt med biologisk mångfald och även djurens hälsa. Det minskade på 1800-talet när fodret odlades på åkern. Med dagens ensilage, inplastat hö som börjar jäsa, skadas idisslarnas matsmältningsprocess. Frågan är dock hur resan till riktigt – alltså ekologiskt – jordbruk kan gå till. Det finns många funderingar hos de åtta jordbrukarna Mats Ahlberg har besökt, kända namn som Kristina Belfrage och Gunnar Rundgren är bland dem.

Botulf Bernhard med en kalv på Solmarka gård.

Botulf Bernhard på Solmarka gård tilltalar mig. På gården praktiserar många unga människor från Sverige och andra länder under en kortare eller längre period. Deras intresse väcks och kanske de fastnar för ekologiskt jordbruk som Botulf själv har gjort en gång i tiden.

Mats Ahlberg berättar om besöket av tre jordbruksministrar på Saltå kvarn, det ekologiska matföretaget i Järna där han själv har arbetat i 19 år efter utbildning på lantbruksskolan och arbete på olika biodynamiska gårdar. Ministrarna var djupt imponerade av företaget. Ni är på rätt väg, vi ska också dit, men det tar tid, det är ju som att vända en stor atlantångare, det gör man inte i en handvändning, menade de alla tre.

Vi måste väl vända atlantångaren själva om politikerna inte hittar kompassen, är Mats Ahlbergs slutsats. Han som också är redaktör för kulturtidskriften Balder sedan 15 år tillbaka vet hur man fängslar läsaren.

Jonatan Lundbäck

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com