Pandemi och #metoo i mitt skafferi
Jag går fram till mitt skafferi, tittar på flaskan med olivolja och etiketten märkt ”Paolos” och suckar tungt. Flaskan med olivolja kändes förut som ett bra köp till lite lägre pris, i ett utvalt sortiment av produkter som närmade sig bäst-före-datum. Men i dag utmanar flaskan mig på ett överraskande sätt, och frågan är om jag ska konsumera oljan eller välja att låta den gå i soporna?
Jag ogillar starkt all form av slöseri med resurser. I synnerhet ogillar jag matsvinn och när livsmedel inte tas tillvara. Mat som tillagats och blir över passar jag därför på att snabbt frysa in så att den kan ätas senare. Ett annat sätt är att planera middagar utifrån vad som finns hemma och blivit över från dagarna innan, så att inte den halva zucchinin eller paprikan behöver hamna på komposten.
Jag tillhör den grupp som redan tidigare har ett ganska välfyllt skafferi, där jag har torrvaror och konserver som kan förvaras länge. Kanske är jag en lightversion av en ”prepper”? Tänker långsiktigt för att säkra upp vad jag behöver, slippa småhandla och förhoppningsvis sparar jag in lite pengar på det.
Ett smart sätt att fylla skafferiet med torrvaror är att handla mat via de livsmedelsbutiker som jobbar med produkter som närmar sig bäst-före-datum. På det här sättet kan stora volymer av livsmedel räddas från att kasseras och du bidrar med att rädda planeten. Åtminstone en liten smula.
Den här våren med en pandemi som tagit världen i sitt grepp har satt djupa spår, och många med mig gör sina inköp på ett nytt sätt och förvarar troligen mer livsmedel hemma än förut. Det kräver också en högre grad av logistik så att maten äts i rätt ordning och inte förfars.
Våren har varit en utmanande tid och även sommaren kommer att präglas av oro för smittspridning och ekonomi. Media har i flera veckor återgett allvarliga rapporter om smittan och berättat om människors sorg och livsöden i sjukdomens spår. Men i förra veckan kunde vi plötsligt summera flera dagar då löpsedlarna inte helt dominerades av uppgifter av covid-19 och Folkhälsmyndighetens senaste analyser. I stället blev det braskande rubriker om att en känd tv-profil åkt fast i en razzia när han hade köpt sex. På rekordtid och inom några få timmar visste hela svenska folket att det rörde sig om Paolo Roberto. En avskyvärd handling som följaktligen också snabbt kritiseras och fördöms offentligt.
Men det var lite märkligt att Paolo Roberto så snabbt kunde placera sig i soffan och intervjuas av Jenny Strömstedt och TV4. Innan dess hade han också genom sitt Instagram-konto nått ut till media och sina 188 000 följare och däribland skrivit: ”Inatt har jag fattat ett riktigt dumt beslut …”.
Paolo Roberto har gått från att i sin ungdom ha varit Kungen av Kungsan, till att bli en folkkär medieprofil. Han driver parallellt en rad olika framgångsrika projekt inom mat- och restaurangbranschen, är en välkänd entreprenör med stort nätverk och därtill en välkänd föreläsare. I spåren av metoo-rörelsen så är vi fler som höjer på ögonbrynen över att någon så känd person väljer och vågar att köpa sex. Vi är också flera som reagerat på att hans avbön så snart kunde kablas ut i media, och att hans ”förlåt-mig-resa” redan har inletts. Jag skakar på huvudet åt alltihop.
Paolo Robertos sexköp är avskyvärt och hans affärsverksamheter troligen ett minne blott. Media kommer att uppmärksamma och skriva om detta länge. Men det är också värt att minnas att ett enskilt sexköp är en del av ett större sammanhang, bakom finns en stor smutsig bransch med hallickar etcetera. Hoppas att ljuset sätts på helheten och att alla aktörer som lever på andra människors utsatthet granskas stenhårt.
Jag är glad att läsa om att Ica och Coop med flera agerade snabbt och avbröt samarbeten med Paolo Roberto – helt rätt! Men min egen flaska får jag nog ta mig en extra funderare på, för jag varken slänger eller låter mat förfaras i första taget. Men smaken är säkert fadd och doften unken.