Prodemokratisk seger i Hongkong

Oppositionen vann en jordskredsseger i söndagens lokalval. Ett val som i Hongkong liknats vid en folkomröstning för eller mot Kina. Prodemokratiska partier har fått mandat i 390 av distriktsrådets 452 platser och kommer därmed att ta över 17 av 18 distrikt från regeringens prokinesiska politiker.

– Dagens resultat är ett första steg på vår långa väg mot demokrati, sade Wu Chi-Wai, ordförande i Hongkongs största prodemokratiska parti Demokratiska partiet, till den församlade pressen enligt nyhetsbyrån AFP.

Hongkong är indelat i sju valdistrikt om 18 administrativa distrikt uppdelade på områdena Kowloon, Hongkongön och Nya territorierna. Även om distriktsråden mest handhar lokala frågor och har ett marginellt politiskt inflytande kan en rådskandidat ställa upp i nästa års viktiga val till den lagstiftande församlingen.

Valresultatet är ett direkt, om än symboliskt, nederlag för chefsminister Carrie Lam som menat sig ha ett brett stöd av en tyst majoritet som motsatt sig protesterna.

– Regeringen kommer absolut att ödmjukt lyssna på medborgarnas åsikter, och seriöst begrunda dem, sade Lam i en kommuniké på måndagen.

Det är ännu oklart vad det innebär för Hongkong men Peking säger sig ha fortsatt förtroende för Lam.

– Kinas centrala styre stödjer bestämt den verkställande ledaren Carrie Lam, sade Geng Shuang, talesperson vid Kinas utrikesdepartement, till Hongkongbaserade South China Morning Post i en av få officiella kommentarer från Kina.

Proteströrelsens slogan lyder ”fem krav, inte ett mindre”. Av de fem huvudkrav som framförts – att protesterna inte ska benämnas ”upplopp”; att alla gripna demonstranter ska frisläppas; att tillsätta en oberoende kommitté som ska utreda polisvåldet; att upplösa det nuvarande parlamentet och införa allmän rösträtt – är det endast det femte, att formellt återkalla lagförslaget kring utlämningar till Fastlands-kina, som hittills hörsammats.

Rörelsen valde att inte störa valet för att låta det gå sin gilla gång.

– Friheten att välja är vad vi kämpat för under de senaste månaderna. Vi vill ha mer, men naturligtvis kommer vi att utöva våra rättigheter som väljare. Detta val är det första tillfället för den allmänna opinionen att uttrycka sin mening, sade Law, en ung kvinna som stått på barrikaderna de senaste månaderna, i valdistriktet Kwun Tong till The Hongkong Standard.

Efter snart sex månaders storskaliga och ibland våldsamma gatuprotester – med den än pågående ockupationen och belägringen av det polytekniska universitetet som brytningspunkt – har Hongkongborna visat ett klart stöd för protest- och prodemokratirörelsen.

Jämfört med lokalvalet 2015 ökade valdeltagandet från 47 till 71 procent, en rekordsiffra, och oppositionen gick från 124 till 390 mandat i distriktsrådet, rapporterade Hongkongs public service-bolag RTHK.

Studentaktivisten Joshua Wong, som vid 17 års ålder blev en av ledarna för den så kallade Paraplyrevolutionen 2014, förbjöds för en månad sedan av Hongkongs myndigheter att ställa upp i valet. Det hindrade honom inte från att dela ut valsedlar för sitt parti Demosistō, som härrör från studentrörelsen scholarism, i sitt valdistrikt South Horizons West.

Wong twittrade på måndagen, strax före valresultatet stod helt klart:

”Nästan 3 miljoner människor röstade. Oppositionen vinner 388 platser mot 59 för regeringen (medan rösträkningen pågår). Hur du än ser på saken så är det historiskt. När vår stad störtar från semi-autonom till semi-auktoritär status reagerar vi genom att visa vad som är direktdemokrati.”

De flesta nyhetskanaler beskriver valresultatet som att ”Hongkong på måndagsmorgonen vaknade till en ny politisk verklighet”. Nu väntar Hongkong, och omvärlden, på vad Carrie Lams och Pekings motdrag i denna nya politiska verklighet.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com