Årets landsbygdsgrupp i Sörmland

Organisationen Hela Sverige ska leva har återigen arrangerat Sörmlands landsbygdsting. Tinget hölls den 4 oktober i kommunalhuset i Näshulta, med ett rekordhögt deltagande med över 150 personer från hela länet.

På väg till Lagnö Bo i Trosa. Marica Lindblad

Under dagen hölls föreläsningar och workshops, men också prisutdelning i tre olika kategorier.

”Årets Landsbygdsgrupp” gick till bygg- och bogemenskapen Lagnö Bo i Trosa, som byggt ett kooperativt boende med 19 lägenheter, en förening som är en god förebild som med gemensamma krafter byggt bostäder och driver på ett mer hållbart leverne.

”Årets Servicesatsning” tilldelades Kiladalens utvecklingsbolag i Nyköpings kommun för ”ett innovativt och gott arbete för att finna nya digitala vägar att lösa landsbygdens servicebehov”.

”Årets Eldsjäl” tilldelades entreprenören Jan Persson på Fogdön i Strängnäs kommun som ”tagit ett stort ansvar då samhällets resurser inte räckt till”.

– Vi är både stolta och överraskade för att erhålla priset, med tanke på de många fina initiatv på landsbygdsutveckling som finns runt om i Sörmland, säger Raymond Wigg och Peter Bylund som mottog priset till årets landsbyggdsgrupp på Landsbygdstinget i Näshulta.

Raymond Wigg Peter Bylund

Lagnö Bo ligger vid havet, utanför Trosa några mil söder om Stockholm. Lagnö Bo är en kooperativ hyresrättsförening som driver ett ”småskaligt boende byggt på gemenskap, delaktighet och miljömedvetenhet”. Huset började byggas 2017 och nu återstår mindre arbeten. Huset har byggts för att passa alla åldrar, barnfamiljer och ensamhushåll och är även handikappanpassat.

Lägenheterna är i olika storlekar kompletterat med gemensamhetsutrymmen såsom matsal, kök och bystuga, samt de generösa öppna ytorna i vinterträdgården och gemensamma odlingsbäddar och rabatter utomhus. Det är den kooperativa föreningen som bygger och äger huset. Värdegrunden bygger på delaktighet, hållbarhet och gemenskap.

Peter Bylund. Raymond Wigg

Huset i Lagnö Bo är format som en hästsko. Delar av fasaden är träpanel målad i rött, som smälter in i den lantliga miljön, men sedan tar både spännande design och andra material vid. Husets stomme är i trä och alla material har valts utifrån en tanke om att bygga hållbart, och med sikte på vad som är bra för både människa och miljö. Huset ska också så långt det är möjligt nyttja flera hållbara lösningar för el och värme.

Husfasaden utgörs också till delar av glaspartier som ger ett stort ljusinsläpp till den gemensamma vinterträdgården och scenen invid inomhustorget. När man som besökare kliver in genom skjutdörrarna möts man av en blandning av medelhavsväxter, tomater och örter. Successivt prövar sig föreningens medlemmar fram för att se vad som fungerar bäst och hur växterna kommer att acklimatisera sig. Lägenheterna har sin huvudentré mot vinterträdgården och här finns utrymme för att låta kulturen ta plats. Här har redan nu arrangerats ett flertal öppna föreläsningar, filmvisningar och teater.

Huset i Lagnö Bo är format som en hästsko. Marica Lindblad

På nationell nivå finns Hela Sverige ska levas styrelse som svarar för det löpande arbetet. Organisationen driver flera projekt, opinionsbildar och sprider kunskap inom ramen för sitt verksamhetsområde.

Länsavdelningen i Sörmland gav inför tinget ut boken Framtiden är redan här – 55 exempel på lösningar för vägen mot år 2030. Peter Eklund är en av författarna till boken och även projektledare för landsbygdstinget och styrelsemedlem i Hela Sverige ska leva. Boken lyfter fram ett axplock av exempel från i huvudsak den sörmländska landsbygden, men även från andra delar av landet. Boken finns även som gratis nedladdningsbar pdf, för den som vill läsa mer och inspireras av fler verksamheter som uppmärksammats av Hela Sverige ska leva.

– Landsbygdsfrågorna är i ropet nu. Men stad och land behöver också varandra, och det måste vi komma ihåg, säger Ulrik Strömberg, handläggare på Hela Sverige ska leva. Organisationen består av mer än 5 000 bygdegrupper och ett 40-tal nationella organisationer och är en av Sveriges större folkrörelser.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com