Kenya: Fyra års kamp mot kolet ger resultat

Kinesiska företag planerar att bygga kolkraftverk i Sydafrika och i Östafrika. Kenyas första kolkraftverk Lamu Coal Power Station på ön Lamu har stoppades i juni 2019 av en miljödomstol i Kenya, en stor seger för miljöoganisationen deCOALonize.
Demonstranter på väg till den kinesiska ambassaden i Nairobi stoppas av polisen.
Foto: deCoalonize

Kenya: Fyra års kamp mot kolet ger resultat

MILJÖMAGASINET Nr 37 • 13 SEPTEMBER 2019

Kinesiska företag planerar att bygga kolkraftverk i Sydafrika och i Östafrika. Kenyas första kolkraftverk Lamu Coal Power Station på ön Lamu har stoppades i juni 2019 av en miljödomstol i Kenya, en stor seger för miljöoganisationen deCOALonize.

– Vi lyckades, en stor seger för människorna i Lamu och för hela Kenya, säger Omar Elmawi i en intervju med Miljömagasinet.

Det är sällan planerade kolkraftverk stoppas och därför har miljödomstolens beslut väckt stor uppmärksamhet.

Det finns, enligt chinadialouge.net, mindre utvecklade platser som Bali på Indonesien där lokala protester mot kolet inte gett resultat. Där har Kina-kapital med stöd att lokala myndigheter kunnat etablera nya kraftverk utan att ens informera jordbrukarna i närområdet, vars verksamheter nu hotas.

Kambodja: När myndigheterna i Hunanprovinsen i Kina dömde ut ett gammalt miljö-och hälsofarligt kolverk köptes det upp av affärsmän, demonterades och transporterades de 160 milen till Sihanoukvilles ”ekonomiska zon” där det nu håller på att byggas upp igen. Kinas övergång till en grönare ekonomi ledde alltså till stängningen av Hunan-fabriken – som nu får en ny placering, på utländska stränder där den fortsätter att bidra till klimatkrisen.

Tillbaka till Kenya och Omar Elmawi:

– Kineserna är välkomna men då ska de komma med sin nya teknik, med solkraft, vattenkraft och vindkraft. Kolkraften har ingen framtid och om planerna i Lamu verkställs låser Kina fast oss i kolkrafttekniken 40-50 år framåt, säger han.

Domen har dock överklagats till Kenyas högsta instans, Mark- och miljödomstolen.

– Jag tror vi kan övertyga också den instansen. Kolanläggningen skulle inte bara förorena luften utan också skada det bräckliga marina ekosystemet och förstöra livsförhållandena i fiskesamhällen i området, säger Omar Elmawi, deCOALonize. Dessutom riskeras ön Lamus status som turistattraktion och ett UNESCO-arv, avslutar Omar Elmawi.

Journalisten Abdi Latif Dahir från Kenya specialbevakar Kina för journalistnätverket Quartz Africa. Han berättar i telefon hur viktigt det är att de afrikanska länderna ställer krav.

– Ta Lamu-projektet till exempel. Jag vet att det kinesiska konsortiet efter domstolsbeslutet tagit kontakt med miljöorganisationerna och sagt att de är öppna för en dialog inför fortsättningen. De lär sig och vi afrikaner måste inse och förstå att kineserna behöver oss lika mycket som vi behöver dem, säger Abdi Latif Dahir.

Gunnar Vagerstam

Omar Elmawi, projektkoordinator i miljöorganisationen deCOALonize.
Foto: deCoalonize
Abdi Latif Dahir, journalist.
Foto: privat
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com