Grön våg ger ökad chans för klimatet

Det blev en stor framgång för klimatfrågan i två avseenden i EU-valet. Det ena är den stora framgången för de de gröna partierna. Den gröna gruppen, där Miljöpartiet ingår, går från 52 till 69 mandat, vilket innebär att nästan var tionde ledamot nu är grön.
Foto: Stefan B Nilsson

Grön våg ger ökad chans för klimatet

Det blev en stor framgång för klimatfrågan i två avseenden i EU-valet. Det ena är den stora framgången för de de gröna partierna. Den gröna gruppen, där Miljöpartiet ingår, går från 52 till 69 mandat, vilket innebär att nästan var tionde ledamot nu är grön.

Det andra är att den gröna gruppen ser ut att få en slags vågmästarroll, med kraftigt förbättrade möjligheter att höja ambitionerna och förstärka politiken för att snabbare minska klimatutsläppen.

Den gröna vågmästarrollen kommer av att den liberala gruppen, där Centerpartiet och Liberalerna ingår, gick rejält framåt (delvis beroende på att president Macrons parti En Marche i Frankrike fick många mandat i sitt första EU-val). Den nationalistiska och invandringsfientliga vågen kom till stor del av sig, vilket måste ses som synnerligen glädjande.

Nu finns det en majoritet med socialdemokrater, gröna, vänsterpartier, liberala och en del oberoende ledamöter. De högerpopulistiska och nationalistiska partierna ser ut att även i fortsättningen få begränsat inflytande i parlamentet. Särskilt om den konservativa grupperingen EPP väljer att inte samarbeta med de högerpopulistiska och nationalistiska partierna. Det troliga är att fyra politiska block i praktiken kommer att förhandla sig fram om budget och i olika sakfrågor: Socialdemokraterna, liberalerna, de gröna och de konservativa. Och skulle de konservativa (där M och KD från Sverige ingår) närma sig de högerpopulistiska så är de ändå i minoritet, eftersom det förutom socialdemokratiska, liberala (där även Centern ingår) och gröna partier också finns gruppen med vänsterpartier.

Situationen i Europaparlamentet kommer nu att påminna om den vi har i riksdagen, med ett förhoppningvis brett samarbete i Europaparlamentet mellan socialdemokrater, liberaler och gröna, vilket bådar gott i klimatfrågan och också exempelvis i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter.

Valdeltagandet i EU-valet blev den här gången 51 procent, en rejäl ökning från de 43 procent det var för fem år sedan. Det fanns en stark motivation hos många att rösta denna gång för att värna demokratin, klimatet och framtiden. Den klimatrörelsen över hela världen som Greta Thunberg blivit katalysator för har skördat sin första stora konkreta politiska framgång.

Skälet till att ungdomar manifesterat har ju varit för att få vuxenvärlden att ta ansvar. Och det viktigaste sättet att ta det ansvaret är att rösta fram politiker som genomför beslut som snabbt innebär att utsläppen minskar.

Det är inte bara framgången i valet för Europas gröna partier som är ett synligt bevis på att denna klimatrörelse har blivit politiskt betydelsefull. Väldigt många politiker, från många olika partier runt om i Europa, har talat om vikten av skarpa beslut för att minska utsläppen och fört fram förslag till ny politik i valrörelsen. Nu är det upp till bevis – för klimatet.

Stefan B Nilsson

Chefredaktör

 

 

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com