Greta – aktivisten som talar klarspråk

I Tyskland kallas numera klimatprotesterna, som inspirerats av klimataktivisten Greta Thunberg för ”fredagar för framtida demonstrationer”. Hon har engagerat tiotusentals ungdomar i sin aktion med skolstrejk framför riksdagen för att uppmärksamma klimatfrågor och kräva hållbarhet.
Tyska ungdomar i en FridaysForFuture-demonstration i februari.
Foto: Leonhard Lenz (is.gd/5XKZEO)

Greta – aktivisten som talar klarspråk

I Tyskland kallas numera klimatprotesterna, som inspirerats av klimataktivisten Greta Thunberg för ”fredagar för framtida demonstrationer”. Hon har engagerat tiotusentals ungdomar i sin aktion med skolstrejk framför riksdagen för att uppmärksamma klimatfrågor och kräva hållbarhet.

Förbundskansler Angela Merkel välkomnar skolstrejker, hon säger att det är viktigt då det kan leda till att ännu fler barn strejkar och sätter press på politikerna.

– Jag välkomnar stort att unga människor, skolelever demonstrerar och säger åt oss att göra något snabbt åt klimatförändringarna, sade förbundskanslern på sin videopodcast nyligen.

Engagemanget har spridit sig till ungdomar från Belgien till Australien och de har tagit efter skolstrejkerna. De har även påverkat politiker att lyfta fram viktiga och akuta frågor som kolgruvor, skogsavverkning och hårdare koldioxidutsläppslagar.

Talade inför EU-toppar

Greta Thunberg höll nyligen ett tal för flera EU-toppar i EESK, unionens sociala och ekonomiska kommitté i Bryssel. Under en heldagskonferens om EU:s framtid var hon inbjuden att tala först, före EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

– Vi måste skydda haven, skogen och atmosfären. Detta kanske låter naivt. Men om ni har gjort er hemläxa så vet ni att vi inte har något annat val. För om vi misslyckas med detta, så har allt annat varit för ingenting, uppmanade Greta.

– Och våra politiker kommer att bli ihågkomna som de största bedragarna i vår tid för att de inte har lyssnat eller agerat. Men det behöver inte bli så här, för det finns fortfarande tid, fortsatte hon.

När Greta intervjuas av Luca Jahier, president på EESK, frågar han om varför hon tror att det ser ut som det gör med klimatfrågor i världen, om det beror på illvilja ifrån människan. Hon svarar att hon inte tror det utan att det är bristen på förståelse och medvetenhet som är anledningen till situationen i dag. Även på det Världsekonomiska forumet i schweiziska Davos i januari talade Greta klarspråk: ”Ekonomiska framgångar har kommit med en otänkbar prislapp för planeten”.

30 år av handling

I The New York Times den 18 februari nämns att Greta svarade på Theresa Mays yttrande på Twitter att skolstrejker i Storbritannien inte var ett bra sätt att slösa bort lektioner på. Greta svarade Theresa May:

– Men de politiska ledarna har slösat bort 30 år av handling. Och det är värre.

Greta kommer att fortsätta strejka varje fredag med plakat framför riksdagen i Stockholm. Hennes intention är att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet. Den 15 mars planerar 40 länder tillsammans på alla kontinenter att skapa en global skolmanifestation för framtiden tillsammans, en internationell aktivitetsdag för klimatet. De vill visa att klimatkrisen är just ”en kris”. I samband med detta var Greta föreslagen att tala i Europaparlamentet, men de stora högergruppernas representanter röstade ned det. EU-parlamentarikern Malin Björk (V) var mycket upprörd över detta på Twitter.

– Skandal att EU-högern portar Greta Thunberg, det säger något om deras totala ointresse för klimatet och förakt för folkligt engagemang, skriver hon på Twitter.

Anna Henriksson

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com