InrikesKulturNyheter

Kassim förverkligar drömmar

Kassim Nagwere har utsetts till barnrättshjälte för sitt arbete med föreningen Drömstort. Miljömagasinet har intervjuat honom.

Kassim Nagwere prisas av Reach for change för sitt engagemang för unga genom organisationen Drömstort.
Foto: Anders Tillgren

Kassim förverkligar drömmar

Kassim Nagwere har utsetts till barnrättshjälte för sitt arbete med föreningen Drömstort. Miljömagasinet har intervjuat honom.

Varje år utser organisationen Reach for Change ett antal barnrättshjältar. Det är personer med sociala innovationer som arbetar för att förbättra livet för barn i Sverige. En av årets pristagare är Kassim Nagwere, grundare av föreningen Drömstort. Där arbetar han med att motivera ungdomar i förorten. Nu har organisationen Reach for Change utsett Kassim Nagwere till barnrättshjälte för arbetet med Drömstort.

Hej Kassim – grattis till utmärkelsen Barnrättshjälte. Hur fungerar Drömstort?

– Drömstort formar unga ledare i förorten och motiverar ungdomar att följa sina drömmar genom idrott, kultur, läxläsning samt föreläsning och workshops. Drömstort vill stärka ungdomar i socioekonomiska områden som har påverkats av den negativa mediabilden om deras uppväxtort. Vi vill öppna en mötesplats i Johanneshov där ungdomar i 20-25 år får hjälp med jobbsökning, måluppsättning och att nå sina drömmar.

När startade ni Drömstort?

– Jag och mina vänner startade Drömstort 2012 när vi började fundera på varför just vi hade klarat oss när flera av våra vänner och bekanta hade hamnat i destruktiva beteenden, några satt i fängelse, andra sålde droger eller hade gått bort. Det vi kom fram till var att vi alla hade en dröm, en passion som gav oss rutiner, disciplin och mål i livet. Vi ville ge tillbaka till samhället så vi startade Drömstort förening.

Hur arbetar ni?

– Vi började först med att skapa roliga kulturaktiviteter som lockade ungdomarna. Nu på senare tid har vi börjat allt mer att rikta in oss på drömmar, mål och självkänsla. Drömstort kontaktar ungdomar på våra events och motiverar dem att bli drömledare. För att bli drömledare ingår de i ett mentorskapsprogram med ledarskapskurser och får hjälp med att utöva sin passion. Som drömledare får de möjlighet att leda andra barn som på exempelvis danslektioner. Andra väljer att uppträda på Drömstorts events eller så jobbar de som funktionärer på våra events.

Hur kan de lyckas komma ut i samhället?

– Läxhjälp är en viktig del i Drömstorts arbete, då vi vill hjälpa ungdomarna att få rätt förutsättningar att uppnå sina drömmar. Vi är alltid öppna för volontärer och har läxhjälp i (Stockholmsförorterna, red. anmärkning) Rågsved, Hagsätra, Högdalen och Gullmarsplan. Vi arbetar även med integration och har i dagsläget en nyanländ ledare som har startat en ny volleybollverksamhet. I Drömstorts föreläsningar lyfter vi upp mål, att våga misslyckas. Det man gör får man tillbaka, Vi lär ungdomarna att hårt arbete lönar sig. Jag vill gärna att de ska integreras med andra svenskar så det är ett bra ställe, man får båda världarna. Jag tror att dessa ungdomar behöver komma ut och inte bara vara där de känner sig hemma och bekväma. Vårt mål är att bli Sveriges bästa förening på att motivera ungdomar att nå sin dröm.

BirGitta Tornérhielm

Se även: https://www.facebook.com/kassim.nagwere

Bengt Ljunggren

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com