Redskap för ett bättre liv

Liza Ahnland har länge varit intresserad av existentiella frågor. Här berättar hon personligt om sökandet efter inre frid – och hur vi tillsammans kan hitta hållbara lösningar för framtiden.

Liza Ahnland (Foto: privat)

Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av människans inre och de existentiella frågorna – såväl på det individuella planet som i samspelet mellan människor. Men det var först i övre tonåren när jag träffade min första kärlek som jag kom i kontakt med begrepp som personlig utveckling, meditation, yoga och olika alternativa hälsometoder. En ny spännande värld öppnades och förhållandet med mannen som visade mig detta nya bidrog också till mitt nyvakna intresse. Han hjälpte mig mycket och var en stor trygghet och tillflykt efter några svåra sista år i skolan. Denne man och jag gick dock skilde vägar så småningom men förblev goda vänner.

Under flera år därefter nosade jag på många olika alternativa behandlingsmetoder för att försöka stärka mig själv och få bättre självförtroende. Jag provade bland annat frigörande andning, yoga, meditation och läste böcker i personlig utveckling, men det var liksom inget som riktigt hjälpte. Men så 2016, efter ett smärtsamt uppbrott från min dåvarande man, började jag så sakteliga arbeta med mig själv på ett annat sätt. Nu hade jag bara mig själv att ta hänsyn till och samtidigt som det kändes skrämmande, spirade nya känslor av tillförsikt, tro på framtiden och frihet.

Jag började lyssna på youtube-klipp med den amerikanska hälsogurun Louise L Hay. Hennes livsfilosofi går ut på att våra tankar skapar våra liv. Du blir vad du tänker, det du fokuserar på attraherar du in i ditt liv. Detta har jag senare lärt mig kallas Attraktionslagen (temat Attraktionslagen har många uttolkare och jag rekommenderar er att läsa och lyssna på mer om ämnet då det är för omfattande för att förklara närmare här).

Louise L Hay ger även exempel på affirmationer (positiva meningar) som upprepas flera gånger för att skapa nya tankemönster. Hon gick bort 2017, 90 år gammal, men hennes visdom lever kvar. Jag lyssnade gång på gång på hennes youtube-klipp och så småningom hittade jag allt fler intressanta föreläsare.

Som ni märker tar jag upp kärleksrelationerna i mitt liv i denna text om personlig utveckling. Men det kanske inte är så konstigt eftersom det är bland annat genom relationer som vi utvecklas och växer som människor. Hursomhelst, för cirka två år sedan kom så kärleken åter in i mitt liv. Med denne man återkom hoppet om framtiden. Tron på mig själv, kärleken och livet växte sig allt starkare. Intresset för hur jag kunde arbeta med mig själv ökade mer och mer och jag fullkomligt slukade allt jag kunde komma över på youtube med temat personlig utveckling.

Snart började jag också att söka efter svenska föreläsare och sedan en lång tid tillbaka har jag några favoriter som jag kan lyssna på i timtal. De tar upp orsakerna till varför vi mår som vi gör, men framför allt fokuserar de på vad vi kan göra åt det. Jag tänkte tipsa om några av dessa föreläsare här:

Katinka Wallner – tar upp viktiga frågor med teman som skam, skuld, medialitet, barnlöshet, ensamhet, ångest, rädsla med mer. Hon har skrivit minst en bok om skam som jag är mycket intresserad av men ännu inte hunnit läsa.

Savita Norgren – gör fantastiskt harmoniska och kärleksfulla klipp där hon talar om egna erfarenheter av livets olika situationer och berättar med – ofta hög – igenkänningsfaktor om saker som kan drabba oss i livet. Hon har även skapat flera mycket effektfulla guidade meditationer som finns på hennes youtube-kanal.

Charlotta Rexmark – talar utifrån egen erfarenhet och med stor kunskap om många olika teman. Till exempel rädsla, skuld, skam, ilska, svartsjuka, matvanor, kostråd med mer. Hon har också mycket effektiva övningar och tips att dela med sig av.

Förutom dessa utmärkta föreläsare vill jag nämna ytterligare några som är väl värda att lyssna till: Therese Uhr, Elin Breitholtz (eb4483), Cecilia Kärvegård och Annette Forslund. Dessutom finns det på youtube en hel del guidade meditationer som kan vara väldigt värdefulla för den stressade själen. Samtliga dessa föreläsare är mycket kunniga och besitter stor visdom. De berättar också om praktiska övningar som man kan prova. Jag har själv tillämpat flera av dem och kan med glädje meddela att de faktiskt hjälper och har bidragit till att göra mig till en tryggare, starkare och lyckligare människa.

Så till sist, ni kanske undrar vad allt detta har med miljö att göra? Då kan jag bara säga att det är när vi börjar att bry oss om oss själva, hur vi mår och har det i livet, det är då vi också kan göra de stora förändringarna såväl på det inre som det yttre planet. Det är när vi börjar att lyssna till oss själva och varandra som vi tillsammans kan skapa hållbara lösningar. Såväl för oss själva och vår omgivning som för vår planet, det är i alla fall min erfarenhet.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com