Svenska klimataktivister gripna för civil olydnad i Berlin

Extinction Rebellion ockuperade Mühlendammbron i centrala Berlin i en civil olydnadsaktion. Deras krav var att politikerna ska agera omedelbart mot klimatkrisen och massutrotningen av arter. Aktivister bars bort av polis – bland dem flera svenskar.

Aktivister från det internationella systemkritiska aktivistnätverket Extinction Rebellion blockerade i måndags morse centrala platser i tyska Berlin – bland annat den vältrafikerade rondellen vid Segerkolonnen.

Foto: Extinction Rebellion

Ett tusental personer, varav ett par hundra från Sverige, satt på gatorna för att kräva politisk handling mot klimatkrisen och artdöden. Senare intog de även Mühlendammbron i det centrala kvarteret Mitte. Flera av dem lät sig gripas för att sätta fokus på miljökrisernas allvar.

Hemma i Stockholm är Anna Termine, 62, handledare i en daglig verksamhet för unga med autism. I Berlin var hon bland de svenskar som gjorde sig redo att bli gripna.

– Allmänheten, men särskilt politikerna, måste inse hur allvarlig situationen är. Att bli gripen är en så liten insats jämfört med vad som väntar vid en klimatkollaps. Det kanske inte händer under min livstid – fast ibland undrar jag. Men det är främst en fråga om solidaritet. Jag kan inte acceptera att barn som inte ens är födda än ska få lida så mycket – av hunger, brist på vatten och folk som kämpar mot varandra om resurser.

”Handla nu! Säg sanningen! Politik är att förändra!” står det banderollen.Foto: Extinction Rebellion

Även Josef Henschel, 24, student på Handelshögskolan i Göteborg, var villig att riskera rättsliga konsekvenser:

– Att bli gripen skickar en signal om situationens allvar. Jag har varit väldigt engagerad i klimatrörelsen i flera år. Till exempel har jag varit med och utvecklat en hemsida som heter Klimatsmart semester. Den är väldigt bra – men den kommer inte att ändra något system. Och det är systemförändring vi behöver. Jag känner att vi som har möjlighet att driva på genom civil olydnad har ett ansvar att göra det. I många länder är det omöjligt.

Ytterligare blockader väntades runtom i Berlin under veckan.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com