Lidö, den fossilfria ön

Sommaridyllen Lidö utanför Norrtälje ser ut att bli den första svenska bebodda ön i modern tid som är helt fri från fossila bränslen. Det var ambitionen när projektet drog i gång för ett år sen. Man lyckades – nästan! Resultatet blev en CO2-reduktion på 82 procent. Finländska Neste har stått för finansieringen och projektet presenterades i onsdags. Projektet fortsätter.
Lidö är en av Norrtälje skärgårds mest besökta öar. På ett år har projekt Zero Lidö reducerat CO2-utsläppen med 82 procent.
Foto: Neste

Lidö, den fossilfria ön

Sommaridyllen Lidö utanför Norrtälje ser ut att bli den första svenska bebodda ön i modern tid som är helt fri från fossila bränslen. Det var ambitionen när projektet drog i gång för ett år sen. Man lyckades – nästan! Resultatet blev en CO2-reduktion på 82 procent. Finländska Neste har stått för finansieringen och projektet presenterades i onsdags. Projektet fortsätter.

Vad har Neste då gjort? Vi citerar från pressreleasen:

Värmepump: Dessa värmepumpar använder sig av lagrad värme från solen i omgivningen och omvandlar den till varmvatten. Denna kan ersätta elektrisk värme och varmvattenselement och påverkar på så sätt konsumtionen av elektricitet.

Luftvärmepumpar: Alla fem stugor är utrustade med luftvärmepumpar. Dessa kan bidra med 60 till 70 procent av den värme som behövs i byggnaderna, vilket totalt minskar energikonsumtionen med 10 till 30 procent.

Energisparande draperi: En enkel och effektiv lösning, särskilda draperier för fönstren innebär att mindre värme försvinner ut ur de stugor som inte används för tillfället. Detta ger i sin tur lägre kostnader för uppvärmning.

Ekologisk potatisodling: Allt matavfall återvinns till kompostjord som sedan används i våra egna odlingar, som den här potatisodlingen.

LED-lampor: LED-belysning använder upp till 80 procent mindre energi. Livstiden för en LED-lampa är dessutom fem gånger längre jämfört med traditionell utomhusbelysning.

Återvinningsstation: Avfallet som genereras från Zero Lidö minimeras tack vare denna moderna återvinningsstation. Allt som inte kan omvandlas till energi eller komposteras återvinns.

Dygnskompost: Denna Oklin-kompost garanterar att inga fossila utsläpp genereras från matavfallet på ön. Det minskar koldioxidutsläpp från matrester med 4,2 ton per år. Komposten producerar växtnäring som sen används i odlingar.

100 procent biogas: Genom att byta ut den propangas som användes vid matlagning i köket till biogas gjort på matrester kan vi minska koldioxidutsläppen med 1,6 ton årligen, ner till nollutsläpp.

Solpaneler: Upp mot 25 procent av öns energikonsumtion kan täckas av solpaneler. Solpaneler omvandlar energi från solen till elektricitet, utan skadliga koldioxidutsläpp.

Nolla – Zero Cabin: Ett boende med nollutsläpp, stugan Nolla inspirerar till mindre resursanvändning och att leva närmare den omkringliggande naturen. Hållbar livsstil från förnybar energi.

Förnybar diesel: Alla transporter på ön använder förnybar diesel. Den produceras till 100 procent av förnybara råvaror där det totala utsläppet av växthusgaser är 90 procent lägre jämfört med vanlig diesel.

Zero Menu: Utsläppsfri meny skapad av den prisbelönta kocken Jonas Svensson.

Varför gör Neste detta och varför Lidö?

Läsaren bör då känna till att Neste är ett globalt finskt företag som har klimatkrisen som en affärsidé. I januari 2019 år tog  Neste ett stort steg framåt och rankades som nummer tre bland världens mest hållbara företag, till stor del på grund av att man utvecklat en teknologi som gjort företaget till världens största producent av förnybar diesel. Detta leder osss till Lidö.

– Vi har valt Lidö dels för att Sverige är lite av ett föregångsland när det gäller hållbarhet och Lidö erbjuder en klart avgränsad plats med en egen livsmiljö. Vi vill visa att det går arbeta hållbart också på en ö, säger projektets kommunikationschef, Hanna Björklund.

Vilken av åtgärderna har gjort mest intryck på dig?

– Det är draperierna i fönstren, att det går att mäta effekten av också den insatsen.

Lidö är en av Norrtälje skärgårds mest besökta öar. På ön finns lantbrukare och ett värdshus, gästhamn och stuguthyrning. Entreprenören heter Hugo Olofsson, vi ställer samma fråga till honom:

– Solpanelerna! Det var en ny erfarenhet, att det funkar så bra. Att solen kan användas på det här fina sättet.

Den ende som lever på ön året runt är Skärgårdsstiftelsens lantbrukare och tillsynsman Micke Jansson som driver en gård med 45-talet djur.

– Jag är inte så insatt i själva projektet och håller mig avvaktande, säger han.

Skärgårdsstiftelsen, det vill säga skattebetalarna, som äger Lidö är desto mer entusiastisk. Skärgårdssstiftelsens ordförande Gustaf Henning (C):

– Det här är ett spännande projekt som vi kommer följa och som visar på att det finns lösningar som gör att skärgården kan vara en relevant del av den gröna omställningen.

Gunnar Vagerstam

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com