Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 8, 26 februari 2016

Köttätande eller vegetarianism

Kommentar på texten Baljväxter + Säd i nummer 6 2016.

Många insändare behandlar köttätande respektive vegetarianism. Det är intressant och verkligen värt att fundera över. Själv är jag som de flesta uppvuxen på bröd, mjölk, kött, brunsås och potatis i huvudsak. Djurens väl och ve var absolut inget att fundera över, de var till för oss. Kött har måhända varit en viktig näringskälla för oss under långliga tider inte minst här långt uppe i norr men nu kommer rapporter om skadliga miljöeffekter, skjukdomsrisker, och djurens lidande i våra djurfabriker. Att något måste förändras är för mig ganska klart men det måste kanske inte ske över en natt. Om vi byter ut köttet mot bönor, ärtor, linser och rikligt med frön och nötter samt kanske alger några dagar i veckan tror jag inte vi får näringsbrister precis. Men jag tror att kroppen kan behöva vänja sig lite succesivt. Men lyckas vi tror jag vi blir friskare och vi borde också bli etiskt befriade.

Insändare: Mer baljväxter i skolmaten bromsar djurartutrotningen - Jonas Norberg

Replik: Baljväxter kan inte ersätta animalier - Per Melin

Replik: Baljväxter + säd - Birgitta Stålhammar

Replik: Människan behöver mat från animalier - Per Melin

Replik: Valfrihet i matfrågan - Elsa Laurell

Replik: Sann matvalfrihet förutsätter sann matinformation - Per Melin

Kommentar: Köttätande eller vegetarianism - Gunilla Djärf

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se