![]() Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 5, 5 februari 2016 Baljväxter kan inte ersätta animalier Replik på Mer baljväxter i skolmaten bromsar djurartutrotningen, i nummer 3 2016. Jonas Norberg propagerar i Mer baljväxter i skolmaten bromsar djurartutrotningen för veganism men sanningen är att baljväxter inte kan ersätta mat från djur, som ägg, mjölkprodukter och kött. Den som äter veganskt får till exempel i sig för lite av näringsämnena omega-3-fettsyror, vitaminerna A, D och B12, zink, järn, karnitin, taurin, samt de viktiga animaliska fetterna. Dessutom är baljväxterna inte fullvärdiga proteinkällor. Således måste en skolelev serveras en ärtbiff som väger 750 gram, för att han eller hon ska få i sig samma mängd upptagbart protein som från en köttbit som väger 125 gram. Proteinet i ärtbiffen är dessutom mindre tillgängligt för människans matsmältningsapparat än proteinet i köttbiten, varför skillnaden i proteinupptag mellan ärtbiff och köttbit i realiteten blir ännu större. I en måltid innehållande vegetabiliskt protein är det också nödvändigt med en viss mängd animaliskt protein, för att man ska kunna tillgodogöra sig en rimlig andel av det vegetabiliska proteinet. Vi människor kan helt enkelt inte ta upp proteiner ur mat från växtriket på ett effektivt sätt, om vi inte samtidigt intar proteiner från djurriket. Detta är ett av många bevis på att Köttfri måndag sprider falsk information om vilken kosthållning som bäst främjar människors hälsa. När det gäller frågan om veganism kontra konsumtion av animalisk föda finns det enligt min mening bara två alternativ att välja mellan: Antingen slutar vi av moraliska skäl att äta mat från djur och tar konsekvenserna i form av näringsbrister som kommer att förändra den mänskliga arten. Eller också fortsätter vi att äta mat från djur som har levt naturliga, ekologiska och värdiga liv. För övrigt är det inte alls sant att vegetabilieproduktion i sig är mer hållbar än köttproduktion ? den naturliga, ekologiska djurhållningen är minst lika hållbar som den ekologiska odlingen av baljväxter. Och monokulturodlingarna är lika förödande för djurarterna och naturen som den storskaliga köttindustrin. Det är följaktligen magstarkt av Jonas Norberg, liknar anstiftan till landsomfattande hälsosabotage, att propagera för införande av veganism i de svenska skolorna. Insändare: Mer baljväxter i skolmaten bromsar djurartutrotningen - Jonas Norberg Replik: Baljväxter kan inte ersätta animalier - Per Melin Replik: Baljväxter + säd - Birgitta Stålhammar Replik: Människan behöver mat från animalier - Per Melin Replik: Valfrihet i matfrågan - Elsa Laurell Replik: Sann matvalfrihet förutsätter sann matinformation - Per Melin Replik: Köttätande eller vegetarianism - Gunilla Djärf Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |