Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 29/30, 25 Juli 2014

LRF:s ansvar för gifterna

Replik på texten LRF: "Behövs växtskydd på jordgubbar" i MM nr 27

Vi omger oss alla med kemikalier. Det är främst i våra egna hem som vi utsätts för olika ämnen - från våra kläder, möbler, elektronik, hygienartiklar. Det skriver LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett svar på min artikel Den förgiftade jordgubben. Helena Jonsson tar väldigt lätt på den stora giftanvändningen inom jordbruket när hon avfärdar riskerna med att det ändå finns så mycket kemikalier i vår miljö. Hon säger sig inte känna igen min beskrivning av hur industrijordgubbarna odlas. Men faktum kvarstår att det i år enligt jordbruksverkets broschyr "Växtskyddsmedel för bär 2014" finns 51 olika preparat godkända för just jordgubbsodling.

Majoriteten är höggradigt giftiga, klassade som farligt gods vid transporter och är enligt tillverkarnas riskupplysningar följande: "Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Giftigt för fjärilar, bin, humlor och andra pollinerande insekter. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan kontakta omedelbart läkare."

Trots denna armada av bekämpningsmedel tycker LRF:s förbundsordförande att det inte räcker till. "Allt oftare saknas effektivt växtskydd i den konventionella odlingen. Då ansöker LRF om dispens för att kunna avvärja angrepp."

LRF står för tre fjärdedelar av de dispenser som söks. Oftast är det medel som har använts tidigare men stoppats då de ansetts för giftiga. LRF har ett stort ansvar för, i det här fallet jordgubbar, men också för att andra livsmedel innehåller restgifter av bekämpningsmedel som orsakar allergier, astma, eksem, cancer och som förorenar jord, vattendrag och grundvatten.

Trist att Helena Jonsson inte vill ta strid mot giftindustrin och verka för ett jordbruk som minskar giftanvändningen i stället för tvärtom. Framtidens jordbruk är ekologiskt ? det är vad allt fler efterfrågar och svenskt jordbruk kan i dag inte täcka behovet utan att en stor mängd ekologiska livsmedel importeras

Insändare: Den förgiftade jordgubben - Rune Lanestrand

Replik: LRF: "Behövs växtskydd på jordgubbar" - Helena Jonsson

Replik: LRF:s ansvar för gifterna - Rune Lanestrand

Replik: Gifter i maten inte bra trots vad LRF sa - Per Melin

Replik: Giftiga äpplen - Bengt Enqvist

Replik: Myten lever än - Anne Lönnerud

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se