![]() Ursprungligen publicerad på Insänt i Miljömagasinet 28, 11 Juli 2014 Gifter i maten inte bra trots vad LRF sa Replik på texten LRF: "Behövs växtskydd på jordgubbar" i MM nr 27 Det blir alltid krystat och genomskinligt, när mäktiga intresseorganisationer och vinsthungriga storföretag vill gröntvätta sina miljö- och hälsovidriga aktiviteter. Nu senast är det Helena Jonsson, Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande, som stiger fram, för att upphöja konventionell matproduktions användning av giftiga kemikalier till något bra. Hon tar till den förskönande omskrivningen "växtskydd" när hon avser bekämpningsmedel och påstår att den svenskproducerade maten är "en minimal källa till oönskade ämnen" och att konventionella matproducenter i Sverige "producerar säkra livsmedel". Detta är inte sant. Dels har de odlingsgifter som används i Sverige i sig en sjukdomsframkallade påverkan på de som får dem i sig, dels förstör dessa gifter grödornas egen produktion av sjukdomsmotverkande näringsämnen. Detta innebär att den negativa effekten på konsumenternas hälsa är dubbel, från de gifter som LRF:s uppdragsgivare använder i sin matproduktion. Ett annat problem med denna giftanvändning är att skadedjur och -växter utvecklar giftresistens, vilket gör att det, som Helena Jonsson själv skriver, "Allt oftare saknas ett effektivt växtskydd". Detta kan dock aldrig, som hon förespråkar, lösas med gifter, eftersom dessa starkt bidrar till att förstöra livet på vår planet. Enda utvägen är en återgång till naturlig, ekologisk odling. Här kan man med hjälp av smarta odlingsmetoder och ofarliga bekämpningstekniker nå en mycket god avkastning med överlägset näringsinnehåll, men detta lägger bekämpningsmedels-, konstgödsel- och GMO-förespråkarna mycket energi och propagandapengar på att försöka tysta ner. Helena Jonssons insändare är ett praktexempel på detta. Intressant är också, att hon lägger avsevärd skuld för användningen av bekämpningsmedel i den svenska matproduktionen på konsumenterna, "LRF strävar efter en hållbar produktion, men hur den sker avgörs i stor utsträckning av marknaden", samtidigt som hon anstränger sig för att, i konsumenternas medvetanden, plantera lögnen om den nödvändiga och oproblematiska användningen av bekämpningsmedel. Tala om brist på skrupler. Helena Jonsson har sin positiva hållning till bekämpningsmedel gemensam med Livsmedelsverket och använder deras påbud för att ge tyngd åt sin argumentation. Samsynen kommer sig av att de båda är styrda av samma industri. Så ta inte hennes LRF-rekommendation, att du ska äta besprutade, giftiga svenska jordgubbar, på allvar. Gör i stället som Rune Lanestrand skriver i Den giftiga jordgubben (i Miljömagasinet nummer 26) och välj svenska, ekologiska jordgubbar! Insändare: Den förgiftade jordgubben - Rune Lanestrand Replik: LRF: "Behövs växtskydd på jordgubbar" - Helena Jonsson Replik: LRF:s ansvar för gifterna - Rune Lanestrand Replik: Gifter i maten inte bra trots vad LRF sa - Per Melin Replik: Giftiga äpplen - Bengt Enqvist Replik: Myten lever än - Anne Lönnerud Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt
svar till: |
|
Kontakt:
Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm |