Ursprungligen publicerat Ledarstick i Miljömagasinet 24, 15 Juni 2012

Riskerna med trådlös teknik

Det finns närmare 100 000 publicerade forskarrapporter om strålning från trådlös teknik. Cirka 65 procent av dessa visar på mer eller mindre påverkan av strålningen, cirka 15 procent visar att ingen påverkan sker. Övriga 20 procent visar varken eller.

De 15 procent som inte visar på några risker är utförda eller betalda av telekomindustrin, och det är dessa 15 procent som våra myndigheter lutar sig mot när de påstår att strålningen är ofarlig.

Mellan tio och tolv procent av svenska befolkningen är nu så påverkade av denna strålning, att de fått stora problem med sin vardag. Sömnsvårigheter, minnesförluster, oro, ångest, huvudvärk och i värsta fall tumörer. Det är ingen slump att 900 000 svenskar varje kväll äter receptbelagda sömmedel. Många av dessa är barn, som efter en dag i skolan med trådlösa nätverk och mobiler har sprängande huvudvärk och inte kan sova utan dessa piller.

I svenska skolor inför man trådlösa nätverk, i Frankrike tar man bort dessa, för att man förstått att de skadar barnen. I svenska skolor kräver lärare, elever och föräldrar att barnen ska få datorer eller läsplattor, i Kanada kräver föräldrar och lärare att man tar bort dessa från barnens miljö.

I Sverige påstår Strålsäkerhetsmyndigheten att trådlös teknik är harmlös, i Ryssland säger motsvarande myndighet att barn under 16 år aldrig ska använda mobiltelefon, inte heller havande kvinnor eller sjuka äldre, för att dessa påverkar hela nervsystemet så allvarligt att immunförsvaret nedsätts.

Ursprungligen publicerat Ledarstick i Miljömagasinet 35, 31 Augusti 2012

Trådlös teknik skadar barnen mest

Europarådet rekommenderar nu förbud för mobiler och trådlösa nätverk i skolor. Att barn inte förstår allvaret med skaderisken av elektromagnetisk strålning är förståeligt, men att föräldrar och skolpersonal verkar helt oinformerade och okunniga i ämnet är skrämmande. Detta kan vi tacka våra myndigheter för, som år efter år har gjort allt för att dölja dessa risker, liksom media som refuserar det mesta i detta ämne, till stor glädje för telekomindustrin.

Den trådlösa tekniken breder ut sig med nya produkter nästan dagligen, allt ska vara trådlöst. Detta utan att någon konsekvensanalys görs. Med trådlöst menas radiofrekvent överföring av information i någon form, såsom mobiltelefoni, trådlösa nätverk för datorer, trådlös hemmatelefon och så vidare.

Vi är inte byggda för att utsättas för sådan kompakt strålningsdimma av radiovågor med komplext frekvensinnehåll, vars strålningsnivåer kan ligga flera hundratals miljarder gånger starkare än den nivå vi har anpassats till genom årtusendena, den så kallade naturliga bakgrundsstrålningen.

Resultatet blir därefter, vi ser det i allt fler oförklarliga sjukdomar som går allt längre ner i åldrarna. Och barnen är de mest utsatta. Faktum är att det i dag finns 80 olika former av immunsystemsrubbningar, vilka inte fanns för 25 år sedan, då vi på allvar började "mikra" oss själva och vår omgivning.

Det finns forskning som visar att den strålningsdimma vi i dag har runt omkring oss mycket väl kan ha del i ett antal olika sjukdomar såsom adhd, kroniskt trötthetssyndrom, Alzheimers, allergier, hjärtsjukdomar, slaganfall, diabetes, sömnlöshet, depression, sterilitet, leukemi, bröstcancer, hjärntumörer, missfall, missbildningar och ett antal andra sjukdomstillstånd - för att inte nämna elöverkänslighet.

Ett annat sätt att se vad som händer är att kontrollera ökningskurvan över utskrivning av psykofarmaka, som följer ökningen av trådlös teknik, allmänheten verkar må pyton, i synnerhet unga tjejer.

Det är inte ovanligt att mobilmaster hamnar på eller nära skolor och daghem, vilket innebär höga strålningsvärden där barn befinner sig, vilket i sin tur innebär att barnen bestrålas starkt och kontinuerligt. I skolor bygger man ut trådlösa nätverk för att bland annat kunna surfa på internet, tekniken kallas Wi-Fi. De senaste alarmerande rapporterna handlar om att forskningen kan se ett samband mellan mobiltelefoni och trådlöst internet och autism. De senaste åren har diagnosticeringen av autism ökat. 1 av 100 födda i USA får nu diagnosen autism, jämfört med 1 av 10 000 för 30 år sedan, enligt forskaren Dr Carlo i en USA-studie. Man frågar sig hur det ser ut här.

I USA, England och Tyskland vill makthavare förbjuda barn att använda laptop-datorer med inbyggd Wi-Fi, tyska regeringen vill totalförbjuda trådlösa telefoner, och i flera länder råder man barn under 16 år att aldrig använda mobiltelefoner eftersom hälsorisken med dessa produkter är stor. Debatten går hög i många länder - men i Sverige råder tystnad.

Var finns alla läkare och lärare som borde ha sett och förstått vad tekniken ställer till med? Var finns miljörörelsen? Finns ett miljöparti värt namnet, varför reagerar det inte? Var finns grävande journalister som i detta ämne kan gå till ett dukat bord, det är bara att ta för sig av all information, varför är de så tysta?

"Ännu saknas det slutliga beviset på att strålning från mobiler och andra elektromagnetiska fält är hälsovådlig" kan vi läsa i tidningsartiklar.

Varifrån kommer denna mycket ofta upprepade lögn? Jo, från telekomindustrin och dess ekonomiska intressenter. Hur ska ett slutligt bevis se ut? Räcker det inte med de över 2 000 forskarrapporterna som påvisar skador av strålningen?

I de undersökningar som gjorts hittills har man konstaterat att cirka 35 procent av befolkningen är negativt påverkad av strålningen, och mellan 3-8 procent är allvarligt skadad av den trådlösa tekniken. Detta innebär att minst 200 miljoner människor på vår jord nu är allvarligt skadade. Räcker inte det som bevis?

Ledarstick: Riskerna med trådlös teknik / Trådlös teknik skadar barnen mest - Kalle Hellberg

Replik: Ange källa Kalle Hellberg - Lars Klasén

Replik: Att söka information ger svar - Kalle Hellberg

Replik: Fyra oklarheter och ett rätt - Lars Klasén

Vill du kommentera den här texten? Skicka ditt svar till:
insant@miljomagasinet.se

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se