Politiskt, religiöst och fackligt oberoende
Alternativet i svensk press
Huvudsidan - Om tidningen - Prenumerera - Annonsera - Kalendarium - Insänt

Tillbaka till arkivet

Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 18, 6 maj 2011

Historia, recept och bilder från Halland


Halländska gårdsbutiker & kaféer
Foto: Ann-Charlotte Fagerlind
Text: Ann-Kristin Lindh
Form: Jonas Lindblad
Isabergs Förlag

"I Halland finns ett engagemang och entusiasm som är unik. Här finns ett sällsamt samarbete mellan människor och en frihet som låter det personliga ta plats"

Så skriver Ann-Kristin Lindh i förordet till boken Halländska gårdsbutiker & kaféer. Det är en inbjudande och vacker skildring av landskapet Halland i ord och bild. Framför allt är det en ny och annorlunda kompott av reseskildring, kokbok och en snabblektion i en jordnära verklighet, långt bort från de vanliga allfartsvägarna.

Boken är lätt att ta till sig och skapar nyfikenhet hos läsaren. Bortsett från att den ger inspiration till att besöka landskapet, låter den läsaren ta del av en hel del intressanta saker, som hur småskalig osttillverkning går till eller att de stora lurviga korna som betar längs Hallandskusten och håller ordning på den biologiska mångfalden heter Highland Cattle. De ska exempelvis inte utfodras med spannmål, då störs balansen i köttets fettsyror.

Vi kan också läsa att den halländska jorden ger Chardonnay-druvan en citrusaktig smak, och hur jordmånen där potatisen odlas i Brunskog ger en nötaktig smak. Eller så kan man bara njuta av att få blicka en stund på naturen när den är som allra bäst bäst. Så formas boken från att först vara en receptbok med inbjudande och inspirerande matbilder, tagna av fotografen Ann-Charlotte Fagerlind, till att förvåna läsaren med allsköns spännande kunskap som obemärkt lyfts in bland raderna. Särskilt om våra gamla grödor som växer och ännu finns kvar på Sveriges åkrar.

Bokens upphovsmän har tagit ut svängarna i sin lust att utforska de kreativa och nyskapande näringarna. Det är jordigt med väldoftande örter, från bakstugor till mejerier och spa-anläggningar.

Boken andas kvalité och sökandet efter det stressfria livet, vilket skildras genom människorna och mötena på gårdarna i Halland.

Trots att det i text inte förklaras för läsaren att det lokala naturbruket och bevarandet av traditioner på samma gång är ett stort ansvarstagande för en hållbar och miljöriktig framtid så inser man snabbt att det här är vad som avses.

För den som vill utforska en liten del av den svenska landsbygden av i dag så är boken en härlig inspirationskälla.

Share

Kontakt: Miljömagasinet, Skånegatan 93 - Box 11 203, 100 61 Stockholm
Tel 08-640 82 80 - Fax 08-640 40 67 - e-post: redaktionen@miljomagasinet.se